Доларът се възстановява и отново атакува

Доларът днес е стабилен, след като вчера възстанови част от загубите претърпени в петък след данните за трудовата заетост. Подкрепа оказа повишението на доходността по американските облигации и ръста на акциите на Уолстрийт. Зелените пари се търгуват в тесни граници, а пазара на облигации ще остане затворен днес заради националния празник в САЩ по случай деня на ветерана, коментират от bnr.bg

Долар/йена е единственото изключение и нарасна до 115.27 след дъно от 113.86 в края на миналата седмица, когато трудовата заетост не отговори на най-оптимистичните очаквания. Двойката вече се приближава до седем годишния връх от 115.60 ударен миналата седмица.

Австралийският долар е на 0.8619. Подкрепа оказват данни показали, че цените на имотите в Австралия са нараснали с 1.5% през третото тримесечие. Валутата падна в края на миналата седмица до четири годишно дъно от 0.8540 заради спада на цените на суровините, което помрачи перспективите пред австралийската икономика.

Еврото е на 1.2420 и се опитва да се отдалечи от две годишното дъно от миналата седмица на 1.2358. Норвежката крона се открой на пазарите след данни за инфлацията изненадали с по-висок резултат. Валутата поскъпна срещу еврото и долара, но после загуби по-голяма част от печалбите. Еврото се търгува за 8.46 норвежки крони след спад до 8.41 и при пет годишен връх миналата седмица от 8.679, който дойде при спада на цената на петрола, който е основния експорт на Норвегия.
Пазарът в момента очаква серия от данни от САЩ в края на седмицата, които могат да покажат допълнително по-доброто развитие на американската икономика в сравнения с европейската и японската. В петък ще станат ясни стойностите за продажбите на дребно и потребителското доверие в САЩ. Купувачите на долари използваха спада му след данните за трудовата заетост.

Различаващата се посока на монетарната политика между САЩ от една страна и техните основни партньори от друга е ключовият фактор зад силата на долара през последните месеци срещу еврото и йената.

Все пак умерената инфлация в САЩ, спадът на цените на суровините и очакванията за по-слаб световен икономически растеж, накараха пазарите да спрат да изтеглят за по-рано датата на повишение на лихвите в САЩ. Повечето анализатори все още считат средата на 2015 като възможния момент за първото увеличение на лихвите след 2006 година.

Златото се опитва да расте, но остава под натиск заради силата на долара

Златото нарасна днес в опит да възстанови спада от 2% в предишния ден, но вероятно ралито няма да успее заради оптимизма около долара. Той се стабилизира след възстановяването вчера на част от загубите в петък. Спот цената е 1154 долара при понижение вчера с 2.2%.

Неспособността на метала да удържи растежа от 3% от петък накара инвеститорите да го продават очаквайки нови негови загуби. По-скъпият долар обезкуражава покупките му от притежатели на други валути.

В същото време продължава отлива на средства от фондовете търгуващи със злато, което показва, че интереса на инвеститорите към метала е спад и очакват спад на цената при силното възстановяване на американската икономика и вероятността за по-ранно повишение на лихвите на Федералния резерв.

Активите на най-големия фонд в света търгуващ със злато SPDR Gold Trust спаднаха в понеделник с 0.25% до 725.36 тона, което е ново шест годишно дъно.

Според анализатори цената на златото може да падне до 800-900 долара за тройунция, нива, които не са виждани от 2008/2009 година. Не малко специалисти очакват нива близо до 1000 долара още в края на тази година.

На физическия пазар покупките от Китай, който е най-големия потребител на метала в света, остават стабилни, но на по-ниски цени. Физическият сектор не е достатъчно силен след спада на цената преди няколко дни до четири и половина годишно дъно. Това сигнализира за очаквания за по-ниски цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *