Наш завод за лекарства със сертификат от FDA

Заводът за лекарства на американската фармацевтична компания „Актавис” в Дупница получава сертификат за качество от FDA (Американската агенция по храните и лекарствата). „Одитът приключи успешно в края на лятото“, съобщи изп. директор Иван Урумов.

Компанията разполага с над 60 производствени площадки в целия свят, като повечето от тях са в Северна Америка и Европа. Фармацевтичният завод в Дупница обаче е един от най-големите и най-добрите

в цялата производствена система на американския гигант. С подобен сертификат разполагат производствата в още няколко европейски държави, сред който са Италия и Малта.

„Фармацевтичният завод в Дупница е един от най-старите у нас – открит е през 1954 г. от държавната по онова време компания „Фармация”. През 1999 г. е приватизиран от „Балканфарма”, разказа Урумов. Три години по-късно българската фармацевтична компания се слива с исландската „Делта” и придобива ново име – „Фармако”. През 2004 г. новите собственици на компанията я преименувана на „Актавис”.

Инвестицията от 2000 до 2014 г. възлиза на 195 млн. долара, като само през последната година в производството са вложени 49 млн. долара. Изграден е пилотен Център за научни изследвания и Учебен център за подобряване на квалификацията на служителите в завода.

„В момента годишната пазарна капитализация на „Актавис” е 600 млрд. щ. долара”, съобщи още Урумов. По думите му в завода за лекарства в Дупница се произвеждат общо 198 продукта от 105 лекарствени групи, покриващи основните терапевтични категории. Капацитетът му е около 6 млрд. таблетки и капсули годишно.

През тази година заводът ще произведе 5,8 млрд. таблетки, като 7% от тях са за покриване на нуждите на вътрешния пазар, а 93% се изнасят за 59 държави. Най-голям е износът за страните от ЕС – 64% от продукцията. Любопитен е и фактът, ченад 100 други фармацевтични компании възлагат свои поръчки за медикаменти на завода в Дупница, въпреки че на пазара те се продават под друга марка.

„При приватизацията на завода в него са се произвеждали едва 2% нови медикаменти, докато в момента те заемат 73% от общия обем на продуктовата ни гама”, похвали се още Урумов. Оказа се, че от новите продукти най-голям дял заемат тези за лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *