Доларът се задържа над дъната, достигнати след заседанието на ФЕД

Доларът се задържа над 7- месечното дъно спрямо кошница от валути в петък, като доларовият индекс спечели 0.1% за деня до 80.333 и остана над дъното на 80.060, достигнато в сряда.

Доларът спечели някаква подкрепа след излизането на поредица от оптимистични данни за САЩ в четвъртък, които показаха, че нарастването на лихвения процент, което толкова тревожеше ФЕД, натежава съвсем скромно на икономиката.

Данните в четвъртък показаха, че продажбите на жилища в САЩ през август са достигнали 6 ½ – годишен връх, докато фабричното производство в средноатлантическия регион също е нараснало, подчертавайки последните признаци на събиране на икономическо ускорение, което прави вероятно търговците отново да започнат да спекулират с това кога ФЕД ще започнат да намаляват стимулите.

Еврото се задържа стабилно на 1.3523, след като достигна 7 ½- месечен връх на 1.3569 в четвъртък.

Спрямо йената, доларът изгуби 0.2% до 99. 10 йени. Търговец на Японската банка в Сингапур заяви, че се говори за продажби на долари от японските износители.Йената получи някаква отсрочка, след като пострада от масова разпродажба в четвъртък, когато капиталите се пренасочиха към рисковите активи, след изненадата около решението на ФЕД. Инвеститорите са склонни да продават йени в полза на по- високодоходни активи, когато апетита към риска е силен.Йената обаче все още не е далеч от дъната, които бяха достигнати в четвъртък, включително 3- месечното дъно спрямо австралийския долар, почти 4- годишното дъно спрямо еврото и 23- годишното дъно спрямо швейцарския франк.Еврото изгуби 0.2% до 134.04 йени. В четвъртък то достигна 134.95, най- силното ниво спрямо йената от ноември 2009г.

Австралийският долар също изгуби 0.2% спрямо йената до 93.36 йени, отдалечавайки се от последния връх на 94.45.

Швейцарският франк загуби 0.2% до 108.75 йени. В четвъртък той се покачи до 109.39, най- високото му ниво спрямо йената от 1990г.

В сряда ФЕД обърка пазарите като реши да запази своята програма за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара. Пазарите смятаха, че ще има скромно намаление с около 10 млрд. в стойността на изкупуваните количества.Изненадващото решение предизвика ръст при световните акции и активите на нововъзникващите пазари. То също накара инвеститорите и анализаторите да променят прогнозата си за момента, в който ФЕД ще започне да намалява програмата си.

Златото спада с 2.5% поради нови страхове, че ФЕД може да намали стимулите

Златото изгуби 2.5% в петък, след като институционалните инвеститори продаваха агресивно, след като президента на Сейнт Луиския клон на ФЕД заяви, че централната банка може да намали разходите за стимулиране, които подкрепяха кюлчетата в продължение на години, от следващия месец.

Среброто спадна с 5%, а металите от групата на платината с повече от 2%.

Златото почти изтри печалбите от 4.5%, натрупани след заседанието на ФЕД в сряда. Изненадващото решение предизвика изкупуване, което помогна на златото да запише най- голямата си еднодневна печалба за последната година.

Ценният метал спадна повече от акциите и стоките, които също спаднаха в петък, след изявлението на Джеймс Булард, председателя на клона на ФЕД в Сейнт Луис.

Спот цените спаднаха с 2.4% до 1321.29 долара за тройунция. За седмицата златото е на печалба от около 0.5% след като върна по- голямата част от печалбите в сряда.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември изгубиха 36.80 долара до 1332.50 долара за тройунция, при обем на търговията около 10% над 30- дневната пълзяща средна.

Опционно продаване ускори спада на златото, заяви търговец на опции, отбелязвайки, че много от участниците упражнили пут опции, след масовото им изкупуване на ниски цени, последвало ръста на златото в сряда. Сравнително ниските обеми по време на възхода на златото също предполага, че печалбите му могат да се окажат краткотрайни.

Цените на жълтия метал спаднаха по- бързо, след преминаването на ключовата техническа съпротива на 1345 долара, където се сближават 50 и 100- дневните пълзящи средни, споделиха анализатори.

Стоковия хедж фонд Clive Capital каза на инвеститорите, че ще затвори, ставайки поредния стоков фонд, който решава да прекрати дейността си. Той обаяви липсата на инвестиционни възможности за слабото си представяне и изходящите потоци.

Притежанието на злато от най- големия в света инвестиционен фонд, базиран на благородния метал, което традиционно се приема като измерител на инвеститорския интерес, е нараснало с 0.88 тона или 0.1% до 912 тона в четвъртък.

Сред другите благородни метали среброто спадна с 5.3% до 21.47 долара за тройунция. Платината изгуби 2.1% до 1427.50 долара за тройунция, докато паладият изгуби 2.5% до 713.97 долара за тройунция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *