Има ли опасност чужденци да изкупят българската земя?

Има ли опасност от началото на следващата година богати чужденци да изкупят българската земя?

Този въпрос набира все по-голяма скорост, защото от 1-ви януари пада мораториумът, който забраняваше свободно купуване на родна земя от чужденци.

Земеделският министър проф. Димитър Греков иска се да удължи със седем години забраната чужденци да купуват свободно родна земя.

Ако не се предприеме удължаване на срока, то след 1 януари 2014 година чужденците ще могат свободно да си купуват земя. Тогава изтича гратисният период, от който страната ни се възползва при влизането си в Европейския съюз (ЕС).

За да бъдат при равни условия на пазара българските и западноевропейските фермери, трябва да се удължи с поне още седем години срокът на мораториумът, обясни земеделският министър проф. Димитър Греков.

„Тъй като ние в крайна сметка влязохме в пазарни икономически отношения значително по-късно и нашият бизнес не е като останалите – да може да се ситуира и да работи добре, ние работим в министерството да се удължи този срок за забрана за купуването на земеделска земя с още 7 години“, поясни Греков.

По думите му така българските земеделски производители ще могат да се възползват, да се групират, да комасират земята си.

„Съгласен съм, че в пазарната икономика не можем да забраним изкупуването на земята под една или друга форма, но с удължаването на този гратисен период с още 6-7 години мисля, че ще бъде ситуиран нашият пазар. Ще се оформи земеделска класа, която да може да се противопоставя на онези пазарни условия, с които другите страни са значително по-напред. Затова целим тази промяна – ще се опитаме да прокараме в земеделската комисия към Народното събрание тази идея – тя не е само моя, а се споделя и от значителен брой земеделски производители. Така нашите производители ще могат да стъпят на краката си и да работят спокойно, да бъдат в една равноправна икономическа среда през следващия период“, допълни министърът.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров изчисли, че ако падне мораториумът, всяка мегакомпания може да купи земеделската земя на България.

„Преди години, по времето на Сакскобургготски, беше гласувано да се даде право за купуване на земеделска земя от чужденци и това да влезе в сила от 2014 г. Това означава буквално след 3-4 месеца чужденци да могат да купуват земеделска земя. Ние се обявяваме против това и предлагаме мораториумът върху това решение да се удължи до 2020 г.“, уточни лидерът на „Атака“.

Той добави, че мотивите на партията се базират на фактите, че българската земеделска земя е в пъти по-евтина в момента, отколкото тази в останалите европейски държави.

„Например средната цена на земеделска земя за декар е около 440 лв, или 220 евро. В Холандия средната цена е 2930 евро, в Италия – 1430 евро и т.н. Имаме много по-евтина земеделска земя и има възможност след 1 януари 2014 г. огромни парцели българска земеделска земя да бъдат изкупени много евтино. Това става вече териториална неприкосновеност, частна, за която на практика България не може да планира своето земеделие. В момента обработваемата земя в България е 37 млн. декара, която – ако тръгне да се купува, по сегашните цени се изчислява на около 8 млрд. евро. За сравнение, печалбите на компанията Фейсбук за 2012 г. възлизат на 100 млрд. евро. Т.е. една меганационална компания би могла да изкупи половин България и да осъмнем гости в собствената си държава“, каза още Сидеров.

Председателят на Българската асоциация на собствениците на земеделски земи Борислав Петков опроверга напълно притесненията на Сидеров.

„При всички положения отпадането на мораториума в началото на 2014 г. няма да окаже по абсолютно никакъв начин влияние на пазара на земеделска земя или върху продажбите и покупките на земеделска земя. И в момента чужденци под една или друга форма могат да купуват земеделска земя и купуват евентуално – ако имат интерес. Достатъчно е само да регистрират фирма на територията на България и могат да го направят по напълно законен начин“, обясни Петков.

По думите му в никакъв случай не може да се говори за опашка от чужди граждани, които само чакат да падне мораториумът през 2014 г.

„Както навремето се спекулираше, че с влизането на страната в ЕС цената на земята ще скочи двойно или тройно, това не е така. Пазарът на земята в България се движи от общоприети фактори – и това са търсенето и предлагането. Няма никакви основания да се притесняваме, че падайки този мораториум, това ще окаже някакво влияние върху пазара. Но от чисто емоционална гледна точка ние като асоциация сме за удължаване на този мораториум – от гледна точка на това, че ние ще можем да подредим собствения си двор“, добави Петков.

От бизнеса със земеделска земя дори подозират, че отново Румъния ще бъде по-атрактивната страна от България в областта на чуждестранните инвестиции в земеделието.

Причината е, че румънците успяха да уедрят земята си през последните седем години.

Освен това северната ни съседка инвестира сериозни средства в напоителните системи на обработваемите площи, което вдига цената на декар земя двойно за купувача.

У нас пък в последните две години продадохме поливните съоръжения от държавните предприятия за вторични суровини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *