Доларът скочи, съживиха се шансовете ФЕД да намали стимулите

Доларът се търгува около скорошните върхове достигнати след голямото рали в петък при излизането на данните за трудовата заетост в САЩ. Те увеличиха аргументите Федералният резерв да намали стимулите още следващия месец. Числата показаха, че работодателите са открили нови 204 000 работни места през миналия месец, което е много над предварителните прогнози за ръст от 125 000.

Резултатът е още по-забележителен и с това, че идва в месец, през който споровете за бюджета във Вашингтон доведоха до 16-дневно частично затваряне на правителствените офиси, което означава, че икономическото възстановяване е много по-силно отколкото се считаше, коментира finance.bnr.bg.

Пазарът беше принуден в петък следобед да прекалкулира очакванията си за намаление на стимулите и вече залага и на тяхна редукция много по-скоро, отколкото гласи консенсусът за месец март. Промяната е насочена най-вече към месеците декември или януари. Това означава и че доларът най-вероятно ще остане добре подкрепен. Въпреки това обаче, председателят на Фед Бен Бернанке и други двама топ официални представители на банката заявиха, че има много пространство за подобрение и допълнителен спад на безработицата, което предполага продължение на подкрепата от централната банка с огромните стимули. Така най-големите залози за редукция остават за месец март, но варианта с декември е актуален като за него съдбоносно значение ще има следващия доклад за заетостта през ноември.

Инвеститорите реагираха на петъчните новини като вдигнаха доходността по 10-годишните американски държавни облигации до 2.763%, което е най-висока стойност след 20 септември. Това от своя страна даде сила на долара, който днес е стабилен срещу йената на 98.99 при поскъпване в петък с около 1%. Еврото ближе рани на 1.3362 и не е далеч от 2-месечното дъно на 1.3295, което достигна в четвъртък след изненадващото решение на ЕЦБ да намали основния лихвен процент до рекордно ниските 0.25%. Представителят на изпълнителния борд Беноа Куре заяви в събота, че централната банка може и още да сваля лихвите и да подсигури банковата система с ликвидни средства.

Разнопосочната монетарна политика в Европа и САЩ ще притиска евро/долар в средносрочен мащаб. На единната валута допълнителен удар оказа свалянето на кредитния рейтинг на Франция в петък от агенцията Стандард енд Пуърс от АА+ до АА, което означава неодобрение на усилията на президента Франсоа Оланд да върне втората по големина европейска икономика към растежа.

Австралийският долар е стабилен на 0.9380 срещу американския си съименик, но изпитва затруднения след спада в петък до едномесечно дъно от 0.9352. Пропадането със сигурност обаче ще се хареса на Резервната банка в Австралия, която постоянно заявява, че валутата е прекалено скъпа спрямо фундаментите. Австралийският долар не успя да се възползва и от новите свидетелства, че китайската икономика се стабилизира.

Данни в събота разкриха, че фабричното производство и инвестициите в Китай са нараснали през октомври, докато годишната инфлация се е увеличила с най-голям темп за последните 8 месеца, въпреки че някои анализатори очакваха и по-силен резултат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *