Доларът спечели позиции на фона на глобалната политическа нестабилност

Единната валута попадна под натиск, след като публикуваните в петък официални данни показаха, че нивото на безработицата в еврозоната е останало без промяна на рекордно високото ниво от 12,1%.

Японската йена спечели позиции спрямо долара и еврото в петък, като USD/JPY се смъкна до сесиен минимум от 97,87, за да затвори впоследствие на ниво от 98,16. Спад бе отчетен както на дневна (0,22 на сто), така и на седмична база (0,15%).

EUR/JPY пък затвори при 129,73, или дневно отстъпление от 0,33%. Двойката отстъпи и на седмична база – с 1,33 на сто.

Публикуваните в петък данни показаха, че потребителското доверие в САЩ се е понижило през август, слизайки от постигнатия през юли 6-годишен връх. Крайната оценка за изготвяния от Мичиганския университет индекс се свлече до 82,1 пункта от спрямо 85,1 пункта месец по-рано.

Данните дойдоха дойдоха ден след като правителствен доклад показа, че американската икономика се е разширила с по-бърз от очакваното темп през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт на САЩ е добавил 2,5% през трите месеца до юни, надхвърляйки очакванията за ръст от 2,2 на сто.

Позитивните данни засилиха спекулациите, че Федералният резерв ще започне постепенно премахване на мерките си за стимулиране на икономиката още през настроящия месец.

Британският паунд от своя страна остана почти без промяна спрямо долара в петък, но приключи седмицата с понижение от 0,49 на сто при ниво от 1,5506.

Доларът завърши седмицата с ръст и спрямо швейцарския франк, като USD/CHF напредна с 0,86%, за да се установи на ниво от 0,9300.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *