Къде отиват преките чуждестранни инвестиции?

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ)* са основен източник на икономически растеж в България чрез прякото им въздействие върху брутния вътрешен продукт (БВП), разкриване на нови работни места и стимулирането на технологиите.

Привличането на чуждестранни инвестиции в страната е резултат от развитието на икономиката и наличието на рентабилни инвестиционни възможности.

Преки чуждестранни инвестиции през 2012 г.

Преките чуждестранни инвестиции в нефинансовия сектор към 31 декември 2012 г. възлизат на 21623 млн. евро, което е с 0.1% по-малко в сравнение с 2011 г. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Най-голяма е стойността на направените чуждестранни инвестиции в промишлеността – 9 400 млн. евро и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 4442 млн. евро.

През 2012 г. тези дейности заедно формират 64% от общия обем на ПЧИ, а относителният им дял общо нараства с 4.7 пункта спрямо предходната година. В сектор „Строителство” преките чуждестранни инвестиции достигат 956 млн. евро, или с 22.9% повече, в сравнение с 2011 г.

Структура на преките чуждестранни инвестиции в предприятията от нефинансовия сектор по икономически дейности към 31.12.2011 г.

Структура към 31.12.2012 г.

А – Селско, горско и рибно стопанство

B, C, D, E – Добивна, преработваща и друга промишленост; доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване

F – Строителство

G, H, I – Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети; транспорт, складиране и пощи; хотелиерство и ресторантьорство

J – Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения

L – Операции с недвижими имоти

M, N – Професионални дейности и научни изследвания; административни и спомагателни дейности

P, Q, R, S – Други услуги

По предварителни данни през 2012 г. извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи (ДМА) във всички сектори на икономиката са 18 957 млн. лв., като е отчетено нарастване от 5.8% в сравнение с предходната година.

Най-голям обем инвестиции в ДМА са вложени в промишления сектор – 7 570 млн. лв., и в сектора на услугите (търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети, транспорт, складиране и пощи, хотелиерство и ресторантьорство) – 3 582 млн. лева. За миналата година тези сектори заедно формират 58.8% от общия обем разходи за ДМА. В сектор „Строителство” инвестициите в ДМА достигат 1 089 млн. лева, или с 5.0% по-малко, в сравнение с 2011 г.

Регистрирана е промяна и в структурата на извършените разходи за придобиване на дълготрайни материални активи през 2012 г. по видове. Относителният дял на направените инвестиции за машини, производствено оборудване и апаратура нараства с 9.1 пункта в сравнение с предходната година и достига 36.2%.

Същевременно обаче намаляват вложените средства за закупуване на земя – с 1.1 пункта, извършените разходи за придобиване на сгради, строителни съоръжения и конструкции – със 7.8 пункта, и транспортни средства – с 0.5 пункта, които формират съответно 7.5, 38.3 и 9.3% от общия обем инвестиции в ДМА.

Преки чуждестранни инвестиции през 2013 г.

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) за януари – юни 2013 г. възлизат на 711.1 млн. евро (1.7% от БВП), по данни на Българската народна банка (БНБ). Те намаляват на годишна база, като за първото полугодие на миналата година са 1134.3 млн. евро (2.9% от БВП).

По държави, най-големите преки инвестиции в страната за януари – юни 2013 г. са на Холандия (336.3 млн. евро), Чехия (61.9 млн. евро) и Австрия (61.5 млн. евро). Най-големите нетни отрицателни потоци за периода са към Швейцария (-20.3 млн. евро).

По отраслова структура най-големи нетни постъпления за периода януари – юни 2013 г. има в отрасъл Транспорт, складиране и съобщения (166.5 млн. евро), Финансово посредничество (137.9 млн. евро) и Търговия, ремонт и техническо обслужване (94.5 млн. евро).

Припомняме, че през март месец тази година бяха приети промените в Закона за насърчаване на инвестициите. С една от промените се уреждатредътиусловията за частичновъзстановяванена направенитеотинвеститора за негова сметка задължителни осигурителни вноски за ДОО, ДЗПО и НЗОК за новоназначените работници и служители. Възстановяването на осигуровките ще се прави за период до 24 месеца.

Въпреки безспорните предимства на ПЧИ, тяхното влияние може да окаже и негативно въздействие в някои сучаи. А именно когато конкуренцията се подтиска, използват се рестриктивни бизнес практити или се манипулират пазарните цени. Големите потоци ПЧИ за твърде кратък период от време могат да предизвикат странични негативни ефекти като повишаване курса на националната валута, което оказва негативно влияние върху импорта и ескпорта.

*ПЧИ е всяко вложение, което включва дългосрочни отношения, отразяващи дълготрайния интерес на резидент на чуждестранна икономика (чуждестранен пряк инвеститор) в предприятие – резидент на българската икономика (инвестиционно предприятие). Пряката инвестиция включва както първоначалната трансакция между двата субекта, така и всички последващи трансакции между тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *