Домът на бъдещето – Made in Bulgaria

18-годишният Любомир Янчев е ученик в 12-ти клас в частната немска гимназия „Ерих Кестнер“. Създател е на системата за автоматизация на дома„Модерният иконом”. Работи и върху проект в помощ на лекарите при диагностициране на заболявания, с който печели участие в международния конкурс Intel ISEF в Лос Анжелис през май 2014. Печелил е и редица национални състезания. Тази година беше включен в първата селекция „Топ 30 под 30” на Forbes България.

„Мечтател”. Така 18-годишният Любомир Янчев определя себе си. Мечтата му да управлява дома си като във филма „Железният човек”, където главният герой говори с къщата си, му носи множество награди от национални и европейски състезания и предложения за работа.

Какво представлява „Модерният иконом – Мелиса“ и как се развива системата?

Идеята
„В основата на всичко стои мързелът”, споделя Любомир. „От мързел гледах филма „Железният човек”. Там главният герой управлява къщата си по този начин – тя му отговаря, водят си диалог, помага му. Казах си, че и аз искам това. Проверих колко струват подобни системи и като разбрах, си казах: „Няма да си купувам, ще си ги направя”, обяснява началото на идеята за „Модерния иконом” младият изобретател.

„Модерният иконом”
„Модерният иконом – Мелиса”е система за домашна автоматизация, която ни помага във всекидневната работа. Как помага? Първо, предоставя комфорт от това да управлявате всеки един уред в къщата – включване/изключване; и второ, да се мониторира точно колко ток минава през него”, представя ни изобретението си Любомир.
Системата на 18-годишния младеж предлага и контрол над климатиците в къщата. „Това означава, че като се прибирате от работа, бихте могли да си пуснете климатика 10 минути по-рано и когато се приберете вкъщи да ви е готино. За печката и пералнята в момента имаме само контрол – включване/изключване, тъй като това са уреди, които са трудни за управление. Това е така, защото всички производители на печки, перални и въобще такива уреди не са си отворили интерфейса за контрол на техните уреди”, разказва ни Любомир.
Системата може да се управлява през интернет или чрез гласови команди. „В момента „Мелиса” преживя един преход – от американка, която разбира само английски, тя вече разбира всякакви езици”, отбелязва младежът. И допълва, че важното е да се говори разбираемо и всеки може да я управлява. Иначе проектът е с отворен код, което означава, че всеки може да го променя според нуждите си.

Кога да очакваме „Мелиса“ на пазара и колко ще струва?

Реализация
По развитието на „Модерния иконом” Любомир работи с още двама души – Симеон Янчев, който е инженер, и Цани Събев, който е предприемач. С тях той се запознава, след като е направил прототип на „Модерния иконом”, с който се е явил на множество ученически състезания. Сега тримата подготвят „Мелиса” за масовия пазар.
„Ние кандидатствахме преди няколко месеца в един инвестиционен фонд, но за жалост там не ни харесаха. За сметка на това се появиха инвеститорски ангели, които проявиха интерес. И в момента водим разговори с двама такива инвеститори от България”, споделя младият предприемач. „Интерес от чужбина има само около продукта, т.е. има хора, които се интересуват как могат да си купят продукта или как могат да си го направят. Инвеститорски интерес към момента от чужбина нямам, но не сме и пробвали”, признава Любомир.
По думите му, ако получат нужната им инвестиция, „Мелиса” може да излезе на пазара до 10 месеца максимум. Все още не са решили, но обмислят производство в Китай заради по-ниските разходи.
Иначе в момента „Мелиса” може да се закупи чрез сайта на „Модерния иконом” -http://modernsteward.com/. Предвидено е да има опция за Preorder, която ще провери предварително интереса към системата.
„Първото нещо, което ще излезе на пазара, няма да има глас. Ще има единствено управление чрез телефон. По-нататък ще продължим и с управление чрез глас, но чрез мобилен телефон. Отваряте приложението и казвате „Мелиса, направи това!” и тя го прави”, споделя плановете си Любомир. Според него идеалният вариант е в самата къща да се сложат микрофони, но това може да притесни някои хора. „Затова искаме да минем и през тези стъпки. За да може хората да ни се доверят и разберат, че единствено „Мелиса” ще ги слуша и че ще ги слуша само за нещата, които ще искат тя да направи в къщата им”.
По отношение на цената той посочва, че ще целят контакт, който е включване/изключване и мониториране на тока, да излезе около 40 лв. на пазара. „Това ще варира във времето. Колкото повече време сме на пазара, толкова повече ще се смъква цената”, обяснява младият предприемач.

Как изглежда домът на бъдещето според Любомир?

Домът на бъдещето
„Да ми говори”. Така Любомир си представя домът на бъдещето. „Домът в момента е нещо далечно от нас. Вие се прибирате и вместо той да ви разбере, да ви направи кафе и да ви пусне лампата, той си стои и нищо не прави. Ние искаме да се получи една симбиоза между човека и дома, за да може домът да му помага в ежедневните грижи”, разкрива визията си младежът.
„За разпознаване на собственика на дома имаме няколко концепции. Единият вариант е чрез смартфон. Като се знае, че този смартфон е мой, и чрез геолокация домът знае точно къде съм. Но е проблем, ако ти откраднат телефона”. Друг вариант според Любомир е чрез използване на чип за отваряне на врати. „Имаме и такава идея. Минава се с чипа през вратата и така домът разбира, че собственикът е вкъщи – пуска му неговите неща с неговите настройки. Да кажем, че когато се прибираш вечер, искаш да ти се освети пътя до кухнята, да започне да ти се прави кафе и на телевизора да се пусне някоя музикална телевизия. Такъв чип, когато домът разбере, че си вкъщи, ще прави всички тези неща автоматично”, отбелязва младият изобретател.

За проекта в помощ на лекарите

От дома на бъдещето до медицината
„Имам проект, с който наскоро спечелих едно състезание и се класирах за Intel ISEF (International Science and Engineering Fair), което е световен формат. Проектът е свързан е с медицината”, разказва Любомир. Той е разработил метод, който помага на лекарите да направят по-точен анализ, когато диагностицират дадено заболяване и причините за него. По проекта си младежът работи с група хирошимски учени.
По повод твърденията, че е измислил уред за откриване на рак, Любомир коментира, че „чрез този метод на лекарите може да се помогне в поставянето на по-точна диагноза, която евентуално би могла да бъде рак. Но не съм измислил уред, който лекува или открива рак”.
„Искам да бъда не само бизнесмен, но и учен. Не можех да кажа, че ще се занимавам само с бизнес и ще зарежа останалите неща. Трябваше да продължа да занимавам мозъка си с някакъв проблем”, обяснява той мотивацията си за медицинския проект.

За бъдещето, мечтите и умението да ги реализираш

За мечтите и реализацията им
„С много фокус и много здрава работа”. Така Любомир обяснява, че успява да реализира мечтите си. И въпреки натовареното си ежедневие намира време и да се забавлява с приятелите си.
За дисциплината да работи усърдно по осъществяването на идеите си, му е помогнал спортът. „Още от малък тренирам таекуон-до. В момента съм треньор по таекуон-до. Спортът гради”, разказва той.
А къде ще продължи образованието си, след като тази година завърши, Любомир все още не е сигурен. „Типичното място, където отиват програмистите, е ФМИ (Факултет по математика и информатика към СУ), може би ще е там”. На въпрос дали не го блазни идеята да продължи в чужбина, той признава, че го блазни, но смята, че „България е подходящото място за изкарване на бакалавър по някаква компютърна специалност. Животът тук е евтин. Познатите ми са тук. Ако отида в чужбина и искам да си намеря работа, няма да познавам никого. Ако искам да си намеря работа тук, ще мога да започна веднага”, споделя младежът. И добавя, че „предложения за работа има много, но предпочита той сам да си работодател с „Мелиса”.
А какво Любомир би посъветвал младите хора с идеи? „Да се занимават с тях. Да не спират да ги преследват, колкото и малоумни да им звучат. Никой не ми вярваше, че мога да направя „Мелиса”. Казваха ми: „Ти луд ли си, няма да успееш”. В крайна сметка успях. Така че, колкото и безумна да ви се струва идеята, следвайте я!”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *