Стартиралото разследване за мащабни валутни манипулации набира скорост

„Уолстрийт Джърнъл“ съобщава, че Комисията по фючърсна търговия на САЩ (CFTC – Commodity Futures Trading Commission) е поискала от основните банки, занимаващи се с валутна търговия, в т.ч. Deutsche Bank и Citigroup Inc., да предоставят техните запаси за осъществени валутни сделки като част от глобално мащабно разследване за възможни манипулации на валутните пазари. CFTC настоява да бъдат предоставени всички евентуални доказателства за извършени нарушения.

Deutsche Bank – най-голямата банка в света за валутна обмяна е изхарчила милиони долари за „прочистване“ на имейли на валутни търговци, както и т.нар. „чат сесии“ (интернет разговори между клиенти и банката преди сключване на конкретна сделка), търсейки конкретни дати, фрази и ключови думи, каза човек за „Уолстрийт Джърнъл“, който е запознат с въпроса. До сега нито Deutsche Bank, нито Citigroup са предоставили изискваните от CFTC материали, съобщиха други запознати с въпроса.

Междувременно от Commodity Futures Trading Commission отказаха коментар.

Редица международни органи работят по това разследване, включително и длъжностни лица в Хонг Конг и Швейцария.

Финансовият регулаторенорган на Великобритания (FCA – Financial Conduct Authority) заяви през миналата седмица, че работи с други местни и чуждестранни агенции по този въпрос. Британският регулатор също така заяви, че е поискал първи още през април информация за възможно валутна манипулация, като вече няколко големи банки са включени в това мащабно разследване.

По-рано този месец, Урс Рохнер, който е председател на банката Credit Suisse AG (осмия по големина валутен търговец в света), каза в интервю за швейцарски вестник, че неговата фирма търси записи във връзка с разследването, но посочи, че според досега намерената информация „няма доказателства за злоупотреби“. Той допълни, че към днешна дата все още не е ясно какво е конкретната темата на разследването.

„Уолстрийт Джърнъл“ и други финансово новинарски компании вече съобщиха, че американската банка JP Morgan Chase & Co и шотландската Royal Bank Group PLC сътрудничат с британските финансови органи (FCA) ипровеждат вътрешни разследвания. RBS вече е предоставила документи на FCA, посочва източник, който е запознат с темата.

Централният въпрос в протичащото разследване е темата за т.нар. „Лондонски“ валутен фиксинг – нивата на валутна обмяна в 16:00 ч. лондонско време (18:00 ч. наше време) през петте дни на търговия през всяка седмица.

Разследването в Лондонското Сити, което е център на около 40 % от световните валутни потоци на търговия, се фокусира отчасти и върху електронната „чат стая“, която е използвана от няколко големи търговци, които търгуват под различни имена, включително „Картела „, „Клубът на бандитите“ и „Дрийм Тийм“. Докато интернет закачките и обменът на информация между търговците не е нито нещо ново, нито нещо необичайно, регулаторните органи са на лов за доказателства, че при тези „чатове“ можеда иманарушаване на правилата на търговия чрез изкуствено повишение на пазарните цени в полза на конкретни търговци.

Изглежда, че това ще повдигне въпроса за неподходящо оповестяване на дадени цени при валутната обмяна, заяви източник, който е запознат с вътрешно разследване, провеждащо се в момента в банката Citigroup.

Търговците, които се опитват да повишаване изкуствено цените съвместно с други търговци и за сметка на техни клиенти ще бъдат изправени пред реалната перспектива да загубят своята работа, посочиха трима висши банкери в няколко от най-големите банки, търгуващи на валутните пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *