Доналд Тръмп загуби делото в Шотландия

Британският върховен съд не подкрепи американския милиардер Доналд Тръмп в битката му срещу офшорен вятърен парк за ел.енергия край голф курорта му в Шотландия.

Тръмп, чиято майка е шотландка, твърди, че проектът с 11 турбини, одобрен от шотландското правителство през 2013 г.,ще развали гледкатаот луксозното му голф игрище край Абърдийн в Североизточна Шотландия.

Две шотландски съдилища взеха решение, което не е в негова полза, а днес съдебен състав на Върховния съд единодушноотхвърли обжалването на Тръмп,предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.Съдебното решение бе взето на фона на критиките във Великобритания, свързани с коментарите на Тръмп за мюсюлманите.

„Изявленията на претендента за републиканската номинация за Белия дом Доналд Тръмп, който предложи „временно“ да се забрани на мюсюлманите да идват в САЩ, са разединяващи, глупави и лицемерни“, заяви днес пред британския парламент премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Франс прес.

„Неговите изказвания всяват разделение, те са глупави и лицемерни, и ако той дойде в страната ни, всички ние заедно ще сме против него“, подчерта Камерън в отговор напетиция с искане да се забрани на Тръмп да стъпва във Великобритания.

За седмица петицията събра над 560 000 подписа.

Великобритания е сред страните, които могат да се похвалят като едни от най-успелите в областта на расовото, религиозното и етническото многообразие, отбеляза премиерът.

В резултат на изказванията на Тръмп във Великобритания беше подета подписка да му се забрани достъп в страната, а Шотландия го лиши от титлата „доктор хонорис кауза“ на университета „Робърт Гордън“ и от статута му на посланик на бизнеса с неговата мрежа „ГлобалСкот“ (GlobalScot).

Доналд Тръмп обаче запазва лидерската си позициясред претендентите за президентската кандидатура на републиканците въпреки изявлението за мюсюлманите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *