МВФ подкрепи Русия в дълговия спор с Украйна

Съветът на директорите на Международния валутен фонд е признал официалния статут на руския заем за Украйна от 3 млрд. долара, предоставен през декември 2013 г.Решението на съвета подкрепи позицията на Русия в спора с Украйна за статута на емисия еврооблигации за 3 млрд. долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Русия отстоява, че задълженията по емисията от 2013 година имат официален характер, докато Киев иска да ги определи като частен дълг. Според МВФ наличната информация за историята на дългаподкрепя руската позиция.

Падежът на ценните книжа предстои на20 декемврии ако Украйна не плати задълженията си, 10 дни по-късно Русия може да се обърне към съда. Преди седмица руският президент Владимир Путин обяви, честраната му ще съди Украйна,ако Киев не плати задълженията си от 3 милиарда долара.

Украинският премиер Арсений Яценюк отговори, че е готов за такова дело.

Финансовият министър на Украйна Наталия Яреско не изключивъзможността Киев да откаже да върне 3 милиарда долара на Русия.
Това става ясно от публикувано нейно интервю в японския вестник „Никей“.

Готвим се за всякакви варианти, отговори Яреско на въпрос за евентуален отказ от плащането. Тя освен това се изказа критично за предложението на Русия дългът да се плаща разсрочено съсзападни гаранции.

Русия предложи разсрочено плащане – по 1 милиард долара годишно в периода 2016 – 2018 година.
Украйна предлага редукция на дълга с 20% и прехвърлянето му напред във времето за 4 години.
Без кредити от МВФ Украйна не може да осигури икономическа стабилност в страната, заяви още Яреско.

За Украйна сътрудничеството с МВФ е изключително важно. Украйна не може без МВФ: не може да осигури стабилност на икономиката и националната валута, не може да намали равнището на инфлация, посочи тя на конференция, посветена на проектобюджета на страната за 2016 година.

Яреско отбеляза, че проектобюджетът трябва изцяло да отговаря на изискванията на фонда. Международният валутен фонд трябва да кредитира Украйна с 3 млрд. долара, за да може Киев да си плати дълга към Русия, заяви неотдавна руският президент Владимир Путин.

Той поръча на финансовия министър Антон Силуанов да обсъди с МВФ предоставянето на 3 милиарда долара допълнителна помощ на Украйна, за да може странатада погаси през декември покупката на руските еврооблигации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *