Донесоха в куфари офертите за “Люлин”

Искат най-много пари за строеж на аутобана

Огромни куфари и кашони с документи задръстиха залата, в която бяха отворени офертите за строителството на автомагистрала „Люлин“. 21 кандидати внесоха своите предложения в Изпълнителна агенция „Пътища“. За участие в търга бяха допуснати само участници, които след 1999 г. са реализирали успешно поне два подобни проекта на стойност над 40 млн. евро за всеки от тях.

Най-скъпата оферта за строежа на 19-километровата отсечка от софийския околовръстен път до пътен възел Даскалово е на чешко-словашкия консорциум „Медо Люлин“ – 203,6 млн. евро. Почти двойно по-малка сума иска турският консорциум „Лимак-Еко“ – 118,95 млн. евро. Тази цена е дъмпингова, коментираха представителите на останалите фирми. „Еко“ заедно с друг участник в търга – „Догуш Инсаат“, са изпълнители на ЛОТ 5 от магистрала „Тракия“. Италианската фирма „Салини“ поиска 165,5 млн.евро, за „Люлин“. Тя е известна у нас с това, че през 1994 г. спечели концесията на магистрала „Тракия“, но по-късно бе отхвърлена. За компенсация бившият строителен министър Валентин Церовски обеща на италианците концесията на магистрала „Хемус“.

Сред най-високите цени за изграждането на „Люлин“ е тази на немската фирма „Зюблин“. Нейният президент няколко поредни години беше председател на Бизнес консултативния съвет на Пакта за стабилност. Групата е сред шестте компании, класирани в късата листа за Дунав мост 2. Австрийската фирма „Алпине“, предложила близо 147,5 млн. евро за „Люлин“, пък е изпълнител на хидровъзела „Цанков камък“. Партньорът й в търга за изграждането на аутобана е гръцката „Терна“, която ще модернизира първата фаза на жп линията Пловдив – Свиленград. В съвместното дружество „Люлин-Перник“ участват българските фирми „Главболгарстрой“ и „Пътстрой“. Предстои до 6 декември да бъде изготвена къса листа, състояща се от 4 до 8 фирми.

Стойността на проекта за „Люлин“ е 148,45 млн. евро. 111,338 млн. евро от тях са безвъзмездни средства по програма ИСПА. Останалите 37,112 млн. евро се доплащат от бюджета. Общата сума, която е определена за строителен надзор, възлиза на 7,5 млн. евро.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *