Шефове източили “България ер”

Сменят директори в компанията заради злоупотреби за 1,1 млн.

Има вероятност през следващата година да се премахне забраната наши самолети да пътуват до Америка, която ни бе наложена след атентатите на 11 септември 2001 г., съобщи министър Мутафчиев. „Сега сме в процес на повишаване на безопасността на авиотранспорта и се очаква през февруари догодина да преминем от втора категория към първа“, каза той. Водят се и преговори за подготовката на споразумение за общо въздушно пространство със страните от Европейския съюз.

Шефове на „България ер“ ще бъдат сменени заради злоупотреби, научи „Стандарт“. До края на месеца се очаква да бъдат освободени членове на борда на директорите на авиокомпанията, потвърди министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той посочи, че рокадата в ръководството на националния ни превозвач ще помогне за неговото бъдещо развитие и е крачка към приватизирането му.

Йордан Карамалаков, ръководител на офиса на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) в България, е новият председател на съвета на директорите на „България ер“. Той заменя Андрей Прешков, шеф на дирекция в Министерството на транспорта, който не е освободен от отговорност. От борда излиза и Филип Алексиев. Той освобождава и поста втори изпълнителен директор. Шеф на авиокомпанията остава Константин Тасков. Действията му ще бъдат контролирани от двама негови заместници – търговския директор Христо Тодоров и бившия шеф на безопасността Венцислав Нейчев. В борда влиза и зам.-министър на вътрешните работи, чието име засега се пази в тайна.

Основна причина за рокадите са финансови злоупотреби на обща стойност 1,1 млн. лева, съобщиха източници от транспортното министерство. Сигнал за тях е бил подаден на транспортния министър от представители на трите синдиката в авиокомпанията – Съюза на летците от гражданската авиация, КТ „Подкрепа“ и КНСБ. Синдикатите заплашват, че ако Тасков остане изпълнителен директор, документите с установените злоупотреби ще бъдат внесени веднага в прокуратурата. От синдикатите твърдят още, че „България ер“ е била източвана чрез доставка на скъпи резервни части от фирма, близка до досегашния директор на борда.

Белчо Цанев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *