Доц. Боян Дуранкев: Най-голямата енигма в Бюджет 2011 е ръстът на икономиката

София /КРОСС/ Най-голямата енигма в целия Бюджет 2011 е заложеният ръст на икономиката и по-точно откъде ще дойдат тези 3,6%. Това коментира в интервю за Информационна агенция КРОСС икономистът доц. Боян Дуранкев. „Самият финансов министър не може да знае каква ще бъде икономическата динамика догодина на другите страни, за които ние изнасяме и от които внасяме стоки“, анализира преподавателят в УНСС. По думите му данните изглеждат като една много пожелателна прогноза. „Данните за растежа приличат повече на пожелание и мечта“, твърди икономическият експерт. В отговор на въпроса ще удържи ли правителството обещанието да запази данъците на сегашните нива, доц. Дуранкев каза: „Никой не се хвали с данъците, всички се хвалят с произведен продукт и благосъстояние на хората. Хвалбата най-ниски данъци може единствено да послужи за успокоение на най-богатите, тъй като те се възползват най-много от ниски данъци, това обаче не може да задоволи потъващата средна класа“. Според доц. Дуранкев замразяването на заплати, при замразени данъци, означава спад на жизненото равнище. Тъй като така или иначе ще има инфлация, това означава, че реалните доходи на населението ще паднат, ако не се увеличат номиналните доходи поне с индекса на инфлацията, е категоричен икономистът. „Ясно е, че от пицата остана само водата, няма даже брашно“.
Другите страни въведоха необлагаем минимален доход. Ние спокойно можем да преминем към 200-300 лева необлагаем минимум, е мнението на експерта. Той задава и риторичния въпрос икономически неграмотни ли са политиците на САЩ, Франция, Германия и Великобритания, за да подържат прогресивни данъци. „Ние се хвалим с нещо, от което имат полза 2-3% от хората“.
Проектобюджетът донякъде обявява капитулация на приходната част по отношение на събирането на акцизи, на изсветляването на сивия сектор и т.н., т.е. управляващите не виждат повечевъзможности в събирането и увеличаването на приходната част, където всъщност са големите резерви, е мнението на икономическият експерт. Доц. Дуранкев смята, че това е инерционно продължение в много отношения на данъчната политика от доктрината Станишев. „Проблемът не е само в съставянето на бюджета, но в общия мироглед как да се излезе от кризата. Очакването да постигнем след три години онова благоденствие, което се обещава, е абсурдно“, категоричен е доц. Боян Дуранкев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *