Казусът срещу златото

Златото се търгува все едно е по-леко от въздуха, но като че ли сега не е моментът да се самозабравим и да купуваме като за последно, пише Fortune.
Златните фючърси, които ще бъдат изплатени през декември, отбелязаха втори пореден рекорд във вторник, като затвориха на 1308 долара. Цената на благородния метал се повиши с повече от 30% през последната година, като една трета от този ръст беше постигнат през последните два месеца. Ако слушаме нарастващата тълпа от привърженици на златото, това е само началото.
Те се аргументират със задавената от дългове икономика и все по-неефективните политики на администрацията във Вашингтон. Инвеститорите, предпочитащи златото, са изгубили надежда, че американското правителство ще разреши належащите проблеми с безработицата, данъците и дефицитите.
Това кара Федералния резерв да залива икономиката с пари, което може да има нежелателни и дори пагубни последствия за покупателната способност на долара.
„Ниските лихвени проценти означават повишаване на цената на златото“, казва Джеймс Дижорджия, издател на Gold and Energy Advisor. Той очаква златото да се повиши значително през следващите години до ниво, което той определя като равновесна цена от около 2300 долара – което всъщност съвпада с инфлационно претегления исторически рекорд на цената на златото.
Напоследък всички скептици за златото в дългосрочен план развяха бял флаг. През юли Джулиан Джезъп от Capital Economics предричаше, че златото ще падне под 1000 долара до края на годината, аргументирайки се, че отслабващият глобален растеж ще ограничи търсенето на златото като хедж срещу инфлация.
Този аргумент изгуби тежестта си след обявяването на планове за нов кръг от количествени облекчения от Фед и централната банка в Лондон. „С допълнителни количествени облекчения на хоризонта е трудно да си представим нещо, което може да промени положителното отношение към златото“, признава Джезъп. Сега той очаква цената на златото да остане висока през „следващите няколко години.“
Миналата седмица Крис Уд от Casey Research посъветва инвеститорите да вложат поне една трета от активите си в ценни метали.
„Препоръчваме на инвеститорите да вложат поне една трета от парите си в злато и сребро, една трета да оставят в кеш и с една трета да купят акции“, казва той. „Така че ако нямате никакво злато, сега е времето да си купите“.
Но дали този съвет наистина е правилен?
Матю Кетър, партньор от Keator Group, съветва да се вземе под внимание от какво точно се лишаваме, като купуваме злато на сегашните цени. Златото наистина може да бъде малка част от едно добре диверсифицирано портфолио, казва той, като акцентира на идеята, че тази част трябва наистина да е малка.
„Проблемът е, че не ви плащат, за да чакате за следващия голям скок на златото“, казва Кетър. „В подобна среда са ви нужни доходи, но златото не ви носи такива“, допълва той.
Този аргумент е бил изтъкван неведнъж от милиардера инвеститор Уорън Бъфет и е доста уместен в дни, когато златото се търгува на цени, повече от пет пъти по-високи от нивата през 1999 г.
При това, ако администрацията все пак успее да възстанови някакъв ред в политическите процеси и съживи икономиката, златото лесно може да отстъпи позиции.
Според Диджорджия независимо какво се случва, златото може да се върне към нивата си от юли около 1100 долара, преди отново да се повиши. Уд съветва инвеститорите със сериозни позиции в злато да изчакат следващия спад, преди да купуват. Кетър, от своя страна, препоръчва златото да не надхвърля 3 до 5% от инвестиционния портфейл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *