До месец обявяват търг за магистрала “Марица”

Ще променим най-малко параметрите по договора за концесията на магистрала „Тракия“. Това обяви строителният министър Асен Гагаузов по Нова телевизия вчера. Това е единственият аутобан у нас, който можем да започнем да строим веднага. За останалите по-важни трасета ни липсват качествени проекти, допълни министърът. Поне 200-250 млн. евро трябва да се отделят за подготовката на такива проекти през 2006 г.

До месец ще обявим търг за избор на концесионер на магистрала „Марица“. Това съобщи за „Стандарт“ шефът на Изпълнителна агенция „Пътища“ Веселин Георгиев. Според него отдаването на аутобана от Оризово до Капитан Андреево на концесия ще позволи да се финансира изграждането и ремонтът на останалите пътища от републиканската мрежа. Бюджетът на ИА „Пътища“ не е достатъчно голям, за да може ведомството да си позволи само да строи големи обекти. Затова е по-добре тези проекти да се финансират чрез публично-частно партньорство или да се отдават на концесия, заяви Георгиев.

Към строежа на 71-те км на „Марица“ със сигурност ще има интерес, защото трасето е едно от най-натоварените в страната и е добра инвестиция. Изграждането на магистралата е и европейски приоритет, защото тя е част от трансграничен коридор № 10. До 5 години можем да изградим целия магистрален пръстен у нас, прогнозира Георгиев. Очаква се до края на 2006 г. да започне и строежът на магистралите „Тракия“ и „Люлин“. Утре е делото във ВАС по скандалната сделка за концесията на „Тракия“. До края на март се очаква да приключи процедурата по избиране на изпълнители и на консултант за супервизия на строителството на „Люлин“. В края на април се надявам да видим първия багер на строежа на аутобана, призна Георгиев.

Наталия Малчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *