Динамизъм завладя валутния пазар

Въпреки че достигна най-ниски стойности от четири месеца насам срещу еврото в началото на изминалата търговска седмица, доларът обърна рязко пазара в своя ползва на фона на по-ниска петъчна ликвидност, когато пазарът затвори в близост до 1.2100 областта. Резките движение от началото на седмицата бяха продиктувани от комбинация на фундаментални и технически фактори. На първо място противоречивите икономически данни за състоянието на американската икономика потвърждават очакванията на пазарните участници за пауза в рестриктивния цикъл на Фед. Промяна в монетарната политика на централната банка ще лиши зелените пари от досегашното преимущество на лихвения диференциал. От друга страна ескалацията на международното напрежение относно ядрената програма на Техеран в комбинация със ситуацията в Нигерия породиха скок в цените на петрола, който оказа допълнителен натиск на американска валута.

В петък стана известен и икономическият ръст в САЩ за последното четиримесечие, който изненада пазара с неочаквано забавяне до 1.1% спрямо предходен ръст от 4.1% и очаквана стойност от 2.8%. По мнение на пазарните анализатори резкият спад се дължи на намаление в продажбите на автомобили, понижена инвестиционна нагласа, ръст във вноса и рязък спад в държавните поръчки. Други определят промяната в БВП като „аномалия” и „временен спад”, причинен от действието на вече отминаващи фактори, като прогнозират съществен икономически ръст и през настоящата година. При тези противоречиви обстоятелства Федералният резерв, чиито монетарни решения от една страна трябва да стимулират растеж, а от друга – да ограничават инфлационни рискове, попада отново във фокуса на пазара.

Според обявения бюлетин от срещата на Националната банка на Япония, монетарните власти остават доста предпазливи относно промяна на настоящата политика на този етап.

EURUSD Close 1.2102 High 1.2236 Low 1.2086

В края на седмицата еврото започна да показва признаци на нестабилност далеч от първоначалния таргет около 1.2400 областта но докато се задържа над 1.2060 ще запазва шансовете си за тест на упоменатия таргет. Индикаторите за момент обаче показват негативна дивергенция и пробив под 1.2060 ще постави на прицел първоначално 1.2010, а впоследствие и 1.1900. Рискът е насочен към поевтиняване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *