Уволняват кметове за натрупани дългове

Въвеждат борд за закъсалите местни управи

Когато една фирма не може да си плаща сметките и затъне в борчове, тя обявява фалит. Шефовете й пък се прощават с постовете си. Логично е същата схема да се приложи и към общините, смятат от финансовото министерство. Идеята на Пламен Орешарски обаче е непонятна за повечето кметове.

Кметовете на общини, които постоянно трупат дългове, ще загубят поста си или правата им ще бъдат орязвани. Предстои да се разработи механизъм за обявяване в несъстоятелност на закъсали общини. Идеята беше лансирана от министъра на финансите Пламен Орешарски на среща с членовете на Националното сдружение на общините. Със законодателни промени ще се даде възможност за обявяване във фалит на общини, които продължително време не могат да обслужват дълговете си или имат борчове за ток и горива в особено големи размери.

–––––––––––––––––––––––––––

Ако една община бъде обявена във фалит, ще трябва да спазва определени програми, подобни на тези, които изпълнява България по споразумението с Международния валутен фонд. Ще се ограничават разходите, ще се въведат правила за какво може да се харчат общинските финанси, за броя на администрацията и общинските заплати. Може да се вдигат местни такси или да се подобряват условията за бизнес. Ако и след тези мерки някои общини имат трайни финансови затруднения, ще бъдат принудени да се слеят със съседни общини, които са в по-добро състояние. Ако се стигне до тази крайна мярка, кметът ще загуби поста си.

В най-тежко състояние са между 7 и 11 общини у нас, обяви министър Орешарски. С промени в конституцията предстои да се даде право на кметовете сами да определят местните си данъци и евентуално да въвеждат нови. Така закъсалите ще могат да събират повече налози, ако искат да запазят самостоятелността си. Но в най-бедните общини и бизнесът е замрял. Затова и собствените приходи от налози не са големи. В тези случаи се разчита предимно на субсидиите от държавния бюджет.

Сливането на общини едва ли ще се хареса и на по-богатите кметства, защото ще трябва да се грижат за по-бедните си съседи.

Сред най-закъсалите са Перник, Бобовдол, Златоград и Неделино. Техните сегашни градоначалници обаче не приемат да бъдат наказвани за това. Да се санкционират онези, които са натрупали дълговете, а не наследниците им, коментира кметицата на Перник Антоанета Георгиева. Тя твърди, че от предшественика си Андрей Андреев е наследила дефицит, който е половината от бюджета на Пернишко. При встъпването си в длъжност тя е заварила почти 12 млн. лв. дълг, а цялата община получава годишно около 24 млн.

Стефан Кючуков

Анна Георгиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *