До София отглеждат тихоокеанска сьомга

Кредит от 5,5 млн. лв. подкрепя първия проект в Европа за отглеждане на вида кохо с рециркулационна система.

 

България – крупен производител на тихоокеанска сьомга. Може да звучи и като виц, но не е. Нестандартната идея вече се реализира на 45 километра от София с подкрепата на Българската банка за развитие. В самоковското село Горни окол се изгражда първата в Европа ферма за кохо сьомга, изцяло по рециркулационна система. “Това не е сьомгова пъстърва, защото всъщност такова нещо няма, тя си е пъстърва, информира 24chasa.bg.
А нашият проект е за отглеждане на един от основните видове сьомга, тихоокеанския, който към този момент изобщо не се предлага в България”, уточни веднага един от съдружниците в “Кохоферм” Валери Милованов. Кохо сьомгата е най-грозната от видовете сьомга – с човка на муцуната, но за сметка на това е сред най-полезните. Има повече омега-3 и полезни вещества от познатата у нас атлантическа сьомга, която идва от Норвегия.
Милованов заедно с колегите и приятелите си Георги Софиянски и Георги Стефанов изцяло се е посветил на новия бизнес. А той е крупен за мащабите на България – общо е за 5,5 млн. лв., финансирани от ББР Включва 2,6 млн. лв. субсидия от оперативна програма “Рибарство”. По нея досега е платен само авансът от 1,3 млн., а всеки момент се очаква и останалата част. Именно кандидатстването по европрограмата се оказва голям препъникамък пред реализирането на фермата. Проектът е бавен близо 2,5 години. А в същото време съдружниците вече имат подписан договор и платен аванс да ползват технологията на американската фирма WMT.
Канадецът Даниел Стечи организира и международен конкурс за т.нар. гледач, който да се грижи денонощно за ценните риби. Явяват се кандидати от Испания, САЩ, Чили, Гърция, Филипините, Сърбия. Стечи препоръчва да се избере между испанеца и сърбина Светолик Антич. Съдружниците се спират на балканеца, но и това се оказва проблем. Като гражданин на страна извън ЕС има много сложни изисквания за назначаване. “Наложи се да пуснем обява във в. “24 часа” и да направим конкурс, за да доказваме, че няма в България подготвен човек, който да работи тази дейност”, обясни Милованов. И до днес обаче стои нерешен проблемът с работния статут на Антич. А белградчанинът е завършил магистратура по приложни аквакултури в университет в Осло, работил е в норвежки ферми за сьомга, довел е у нас жена си и детето на 1 година. Грижи се за рибите в “Кохоферм” денонощно, храни ги, следи параметрите да са изрядни. Кохо сьомгата се отглежда при температура от 13 до 15 градуса през цялата година. Зарибителният материал се купува от американската фирма “Таргет Марина”. Тя е единствената в света, която издава сертификат, че хайверът е свободен от патогени.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *