Нова уникална биологична теория слага край на остаряването и болестите

Във всеки човек е заложен механизъм на самопречистване, самолечение и забавяне на остаряването, категорични са учени.

 

Тази година японският биолог Йошинори Осуми получи Нобелова награда за постижения в сферата на медицината именно заради обяснение на механизмите на автофагията – естествен процес, чрез който клетките сами се самопречистват от токсичните си отпадъци.

Откритието се смята за революционно, защото на тази база ще може да се създадат терапии, благоприятстващи не просто оздравяването, а предотвратяване на повечето от болестите на старостта, а според някои специалисти – ще се стопира и самото остаряване.

Теорията на д-р Осуми поставя под въпрос широко разпространеното схващане, че клетките остаряват най-вече заради вредните свободни радикали, резултат предимно от замърсената околна среда или токсини от неподходящата диета.

Ученият работи най-вече над теорията, че огромното мнозинство свободни радикали, на които е изложено тялото ни, се генерират в нашите собствени клетки, а именно в митохондриите. Така той стига до извода, че трябва да съществува система на самопречистване на клетъчно ниво. Нарича я „автофагия“ – буквално самоизяждане. Д-р Осуми открива, че клетките имат способността да разпознават отпадъчните вещества и веднага да ги атакуват, информира  webnovinar.com.

Японският учен обяснява, че повечето от тях се унищожават с прост механизъм, но тези, които останат, се запечатват като в пашкул и се изпращат към лизозомите. Именно там се извършва правилната им преработка. Д-р Осуми доказва, че за да разгради даден отпадъчен продукт, лизозомата трябва да притежава две неща: подходящ ензим за конкретната задача и достатъчна киселинност във вътрешността си.

Но когато липсва необходим ензим, неразградените отпадъчни клетъчни продукти се натрупват в лизозомата и също така в главното тяло на клетката, и неизбежният резултат от това е клетъчна дисфункция. Ученият доказва, че с течение на времето всички клетки постоянно губят способността си да се чистят и така отровите се натрупват в организма.

Затова основната задача в бъдеще на екипа на д-р Осуми ще бъде да се създадат биотехнологични разработки, които да стимулират клетките да не губят способността си за автофагия. Това се смята за ключов момент, защото учени от цял свят смятат, че контролирането на автофагията и предотвратяването на клетъчна дисфункция ще забави или дори напълно ще елиминира развитието на болести като диабет, рак, сърдечно-съдови проблеми.

Учени се надяват в бъдеще да бъдат разработени терапии, с които да може да се стимулира автофагията при определен тип клетки в зависимост от заболяванията на конкретния пациент, а дори и само при доказана предразположеност към проблем.

Например при риск от развитие на левкемия ще е достатъчно само да се засили и да се следи да не се компрометира автофагията в белите и червените клъвни телца. В най-смелите си теории учените дори говорят, че на базата на това откритие ще може да се създадат подходящи терапии благодарение на които ще може да се удължава човешкият живот с десетки години.

Специалистите подчертават, че когато говорят за удължаване на човешкия живот, се има предвид не поддържане на същества във вегетативно състояние, страдащи от всевъзможни болести, а напротив – самопречистване на организма до такава степен, че здравословните проблеми и немощта, свързана със старостта, дори да не настъпват.

Според учени именно механизмът на автофагията доказва, че остаряването е не просто предотвратим, но дори и обратим процес. Колеги на д-р Осуми са убедени, че неговата теория е революционна, защото лансира идеята, че остаряването трябва да се възприемe като страничен ефект от метаболизма и да се третира като поддаващ се на лечение биомедицински проблем.

Всъщност няколко екипа в света от години работят върху съмнението, че в човешкия организъм няма генетична програма за стареене, а процесът е предизвикан единствено от натрупване на клетъчни отпадъчни вещества, което би могло да бъде контролирано.

Някои от учените видяха в откритието на д-р Осуми дори доказателство, че гладолечението наистина е ефикасно. Тъй като ученият е открил, че при глад или наличие на вирус процесите на автофагия се засилват, някои изказват твърдения, че именно чрез гладуване всеки човек може сам да засили самопречистването на клетките.

Много важно е и откритието, че при наличие на инфекция в организма именно чрез механизмите на автофагията се елиминират „нашествениците“ в клетката – вируси и бактерии. Това дава надежди на учени да смятат, че ако този процес стане контролируем, откритието на д-р Осуми ще е отговор и на заплахата от антибиотична резистентност.

На базата на доказателствата на японския учен британски специалисти изследват как различни видове храни влияят на автофагията и дали забавят или забързват процесите на самопречистване. За момента са открити само няколко, за които е категорично доказано, че могат да стимулират клетките да изхвърлят токсичните отпадъци.

Сред тях е куркумата, за която отдавна се твърди, че пречиства кръвта, подмладява кожата, укрепва имунната система, усилва паметта, има мощен противовъзпалителен ефект, поддържа сърцето здраво и нивото на холестерола в норма.

Освен това се смята и за много силен афродизиак. Друга чудодейна храна е нарът, който освен за пречистване помага и при настинка и грип. Особено под формата на сок, защото понижава температурата, набавя витамини и засилва съпротивителните сили на организма.

Може да се използва и при диария, тъй като потиска образуването на вредни микроорганизми в червата. Незаменим е и за страдащите от анемия, защото стимулира производството на червени кръвни телца.

Сред другите храни, които влияят благоприятно на автофагията, са червеното грозде, което отдавна е обявено за мощен антиоксидант, тъй като е богато на полифеноли. Смята се, че всекидневната му консумация предпазва сърдечно-съдовата система, забавя процесите на стареене, намалява образуването на т.нар. лош холестерол и подобрява устойчивостта на кръвоносните съдове.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *