До 3000 лева глоба може да плащат търговците за рекламация

Търговска практика, която противоречи на изискването за добросъвестност и професионална кампетентност и променя поведението на потребителите, не е лоялна. За такава се смята и насочената към някои уязвими категории – хора с умствени или физически недостатъци или по-доверчиви заради възрастта си хора.

Агресивните нелоялни търговски практики, които оставят впечатление у потребителя, че той не може да напусне заведението докато не сключи договор, ще се наказват с глоба от 1000 до 15000 лева. Същата ще е санкцията за търговците, които посещават дома на потребителя, пренебрегвайки изричното му искане да напусне жилището.

С промените в закона за защита на потребителите от 500 на 1000 лева се вдига стойността на стоките, за които купувачът трябва да получи обезщетение, ако той е ползвал стоките по предназначение и въпреки това те са се повредили или са унищожени.

Търговец, който е приел, че предявената към него рекламация е основателна, и не я е удовлетворил до един месец, ще плаща глоба от 1000 до 3000 лева, гласуваха депутатите при първото четене на Закона за защита на потребителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *