Драги: Бързото възстановяване в еврозоната е малко вероятно

Много вероятно е в краткосрочен до средносрочен план икономиката на еврозоната да продължи да стагнира, а Европейската централна банка (ЕЦБ) е в готовност да действа бързо в борбата срещу ниската инфлация. Това казва президентът на банката Марио Драги, цитиран от CNBC.

„Малко вероятно е да видим бързо възстановяване в следващите месеци“, коментира той последните данни относно PMI индексите в реч по време на Европейския банков конгрес във Франкфурт.

Данните показаха, че през ноември съставният индексза бизнес активностат в региона се понижава до 51,4 пункта, като остава под октомврийските 52,1 пункта и очакванията на анализаторите.

„Ситуацията с инфлацията в еврозоната също бързо започна да става все по-предизвикателна“, продължава президентът на ЕЦБ. „Виждаме, че е от значение фактът, че ЕЦБ действа и продължава да действа, за да приближи инфлацията отново към двата процента. Ще направим това, което можем, за да увеличим инфлацията и инфлационните очаквания, колкото се може по-бързо с цел поддържане на ценовата стабилност, както повелява нашият мандат.“

Драги отново повтори, че ЕЦБ е в готовност да разшири своята програма за покупка на активи – ход, който мнозина пазарни наблюдатели очакват, че ще включва и покупки на облигации на държавите от еврозоната.

„В готовност сме да преразгледаме размера, темпото и композицията на покупките, ако се наложи, за да изпълним своя мандат“, категоричен е той. „Поради тази причина Управителният съвет възложи на служителите на ЕЦБ и релевантните комисии в рамките на Евросистемата да осигурят своевременното изготвяне на допълнителни мерки, за да бъдат приложени, ако бъде необходимо.“

Въпреки това Драги може да срещне опозицията на други членове на УС на ЕЦБ, измежду които е и гуверньорът на Централната банка на Германия Йенс Вайдман. Той предупреди за „опасния път“ на количествените улеснения. Вайдман също ще говори по време на събитието във Франкфурт днес.

Според бившия икономическия съветник Филип Льогран на предходния председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пазарите надценяват възможността ЕЦБ да стартира количествени улеснения.

„Не мисля, че е задължително количествените улеснения да бъдат приложени и в еврозоната“, коментира той пред CNBC преди речта на Драги.

След коментарите на Драги еврото поевтиня рязко спрямо долара с 0,6% до 1,245 долара и с 1% спрямо японската йена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *