Най-добрите работодатели в България

Най-добрите български работодатели за 2014 година са Тавекс ЕООД и САП Лабс България. Това показва проучване на Aoн България, водеща компания в областта на управлението на риска, специализирана в обслужването на средни и големи компании и цялостно консултиране в областта на човешките ресурси.

Служителите са тези, които определят дали една компания е добър работодател. Тяхната ангажираност е ключов фактор, оказващ влияние върху бизнес-резултата на своя работодател. Няма единна формула да станеш и да бъдеш най-добър. Всяка компания трябва да открие за себе си подходящия синхрон между няколко фактора: нуждите на служителите, бизнес-стратегията, управленския стил, практиките за развитие на човешките ресурси и др.

Тавекс ЕООД е българското поделение Тавид АД е създадена през 1991г. в Естония от Алар Таминг, който все още е мажоритарен собственик. Компанията се занимава с покупко-продажба на инвестиционно злато и сребро, обмен на валута по касов и безкасов начин, парични преводи и други финансови услуги. Тавекс ЕООД е определн като най-добър работодател в категорията „Малки компании“ с до 250 служители.

При големите компании, като най-добър работодател служителите определят софтуерния разработчик САП Лабс България, поделение на германския гигант SAP, който е световен лидер в бизнес приложенията по отношение на приходи от софтуер и свързани услуги.

Второто място заема българската фармацевтична компания Актавис ЕАД, която е собственост американския гигант в областта на генеричните лекарства Actavis Plc.

Трети сред големите работодатели е пловдивският завод на Шнайдер Електрик, където германската компания произвежда автоматични прекъсвачи и други компоненти на уреди за управление на енергия, предлагани на глобалните пазари.

Проучването на Аон показва, че спрямо 2013 година се наблюдава 10% скок в нивото на ангажираност на служителите в България, до 64%. Най-добрите компании успяват да задържат високото ниво на ангажираност на своите служители средно от 83%.

Нивото на ангажираност на служителите е обратно пропорционално на големината на компаниите, в които работят, сочат резултатите от 2014 година. При малките компании средното ниво на ангажираност е 66%, при средните е 64%, а при големите, намалява до едва 44%.

Проучването показва интересна тенденция по отношение на плановете на компанията да наемат хора или да намаляват персонала си. Едва 4% от анкетираните директори човешки ресурси планират намаление на персонала, докато 42% очакват да наемат нови служители.

Най-ангажирани са служителите от фармацевтичната индустрията, следвани от ИТ сектора и промишлеността.

Повече от половината служители в тези компании говорят положително за своя работодател, искат да продължат да работят при него в дългосрочен план и влагат много повече допълнителни усилия в работата си.

Служителите от 25 до 29 години в България са с най-ниската ангажираност, на фона на останалите възрастови групи. Най-ниско оценени са факторите заплащане и признанието, което получават от своя работодател. Това са два от мотивиращите фактори, които оказват влияние на нивото на ангажираност на служителите.

От друга страна, отношението с колегите на работното място и подкрепата на преките ръководители, са сред факторите, които получават висока удовлетвореност. От топ мениджърите в компаниите се очаква да са открити и честни в комуникацията и не пропускат да оценят обективно решенията, които служителите вземат.

Дори служителите на най-добрите работодатели обаче са неудовлетворени от кариерните възможности и фактора заплащане.

Оказва се обаче, че всеки втори служител в България не е запознат с възможностите, които има по отношение на кариерното си развитие и израстване в компанията, в която работи към момента.

От друга страна съществуващите системи за кариерно развитие често са добри само във вид на писмена процедура и правила. Само половината от HR Мениджърите на изследваните компании споделят, че имат създадена ясна система за кариерно развитие още при постъпване на новите служители.

Неудовлетвореността от заплащането е свързано с несъответствието с приноса на служителите в компанията – само 46% от изследваните служители са съгласни, че заплащането, което получават, съответства на приноса им за бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *