Драконовски мерки и за летищата в ЕС

Подозират връзка на „Ал Кайда“ в осуетения атентат на летището в Лондон

17.08.2006

Стриктно да се проверява ръчния багаж преди влизането в самолетите във всички 25 страни членки на Европейския съюз. Това призоваха министрите на вътрешните работи на Великобритания, Франция и Германия на среща в Лондон, предадоха агенциите.

Джон Рийд, Никола Саркози и Волфганг Шойбле обсъждаха координирането на борбата с тероризма, след като миналата седмица британската полиция осуети бомбени атентати, планирани от терористи срещу полети между САЩ и Великобритания.

Ние искаме еднаква сигурност за всички страни, каза британският вътрешен министър Джон Рийд. Той допълни, че борбата с тероризма налага известни неудобства и каза, че съжалява за изгубения багаж при пътуването на някои пътници. По-жалко е, ако загубиш живота си, каза той.

Около 10 000 бройки чекиран багаж на пътници на „Бритиш еъруейз“ са изчезнали по летищата след въвеждането на извънредните мерки за сигурност във Великобритания, съобщиха от компанията. Половината от тях чакат на купища по летищата да бъдат върнати на собствениците им.

Заради засилените мерки за сигурност и произтеклото от това забавяне на проверките на багажите на пътниците „Бритиш еъруейз“ бе принудена да отмени над 1000 полета миналата седмица.

Но компанията обяви, че няма намерение да съди британското правителство за понесените загуби.

Нискотарифната конкурентна авиокомпания „Райънеър“ призова по-рано тази седмица „Бритиш еъруейз“, „Върджин атлантик“ и други компании да подадат иск за компенсация срещу властите съгласно транспортното законодателство на Великобритания. Също тази седмица „Бритиш еъруейз“ оповести, че смята да потърси компенсация от летищната администрация.

Европейската комисия ще предложи ЕС да въведе подобрено засичане на взривни вещества и обмен на данни за пътници в самолетите, обяви европейският комисар за правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини в Лондон.

Такава система за регистриране на имената на пътниците вече е въведена между Европа, от една страна, и САЩ, Канада и Австралия, от друга. Фратини предлага тя да обхване всички самолетни полети към една или няколко европейски страни, които пресичат тези страни или излитат от територията им.

Еврокомисарят предлага също контролът на пътниците да се извършва много преди полета.

Вероятно има връзка между осуетения терористичен заговор в Лондон и терористичната мрежа „Ал Кайда“, потвърди френският министър на вътрешните работи Никола Саркози.

Съществуват редица елементи, които ни дават основание да мислим, че „Ал Кайда“ не е много далече от това, което можеше да се случи, заяви той и припомни, че във Франция има висока степен на терористична заплаха, въпреки че няма доказана връзка с осуетения заговор в Лондон.

Най-голямата британска авиокомпания „Бритиш еъруейз“ от петък ще възстанови нормалния въздушен трафик, предвиден в разписанието на полетите й, стана ясно междувременно.

Дейността на компанията бе затруднена от седмица насам заради новите строги мерки за сигурност по летищата във Великобритания.

На пътниците е забранено да носят всякакви напитки и течности на борда. Само вещи от първа необходимост се допускат в пътническия салон – документи, лекарства, очила и бебешки млека. Дори бебешките колички и бастуните минават през рентген.

На пътниците е забранено и да вкарват преносими компютри, мобилни телефони, iPod и дистанционни управления – те трябва да се оставят в багажното отделение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *