Драстичен скок на цените на яйцата

След рекордното поскъпване на маслото с над 50% за година и цените на яйцата в България също скочиха драстично. В много магазини дори дребосъците с размер S вече струват 30 стотинки. За сравнение миналата година по това време средната цена е била 0.16 лв. за брой. Макси яйцата пък вървят по 40 и повече стотинки. Все още в родните супермаркети може да се купи кора с 10 яйца за 2 лева, но вероятно това са по-старички партиди, чиято годност изтича.

Причините за шоковото поскъпване са няколко. Водещ фактор е скандалът с фипронила, който удари здраво Западна Европа и се стигна до затваряне на много ферми и до унищожаване на огромни количества стока, заразена с химикала.
Аферата „Фипронил“ не подмина и България, но у нас проблемът бе само на една производствена площадка и бързо бе овладян. Нещо повече, българските яйца се оказаха доста търсени на запад, където се получи недостиг. Така засиленото търсене в Европа и увеличеният износ създадоха условия за поскъпване у нас. По подобен начин и цените на кравето масло се устремиха нагоре – в цяла Европа и в България. Увеличеното потребление на прясно мляко на планетата, включително и в страни като Китай, създаде дефицит и повлече поскъпване на млечните стоки.

Друга причина за скока на цените е птичият грип, който масово удари Европа. Това заболяване в съчетание с аферата „Фипронил“ удари сериозно яйцефермите и още през септември цените в ЕС скочиха почти двойно. Птичият грип стигна и до България и в последните дни се наложи унищожаване на хиляди птици заради грипа.
Междувременно нашите производители се ориентираха към износ към „гладния“ за яйца европейски пазар.

„Цените на яйцата ще продължат да се увеличават до Нова година, а след празниците ще паднат“, прогнозира пред Синор.бг председателят на Съюза на птицевъдите в България Димитър Белоречков. Той поясни, че са необходими поне два месеца за израстването на младите птичи стада. В момента произвежданите яйца били много дребни и се използвали основно за сладкарската индустрия. „С израстването на кокошките този проблем ще отпадне“, посочи Белоречков. Според него птичият грип също не е проблем за българските птицевъдни стопанства, тъй като у нас кокошките се отглеждат основно на закрито за разлика от тези в ЕС, където свободната паша е силно разпространена, информира в.Сега.

„Свободната паша е нож с две остриета, тъй като птичият грип тази есен порази редица региони в Италия и Източна Европа, което също се отрази на рязкото поскъпване на яйцата“, коментира браншовикът.

Зараза

4 огнища на птичи грип бяха открити в България и се наложи унищожаване на кокошки. Това се отрази и на пазара, където вече има недостиг на яйца. Едно от огнищата е в селото Глушник, което се намира в област Сливен. Именно поради тази причина в Сливен поскъпването на яйцата е най-драстично – от 19 на 30 ст. в рамките само на няколко дни.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *