Общата отбрана на ЕС може да е готова до края на годината

След мащабната заявка на страните-членки през лятото да тръгнат към дълбока интеграция в сферата на отбраната, есенната среща на върха в Брюксел на 19-20 октомври премина в изчакване и призив всички желаещи страни да уведомят „бързо“ Съвета за намерението си да участват в Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO). Лидерите приветстваха постигнатия напредък в подготовката на общото известие за участие, но на този етап не е ясно колко страни ще се включат в него. 

Очаква се общата заявка да бъде подадена на 13 ноември по време на съвместното заседание на външните министри на ЕС и министрите на отбраната.

След като бъде подадена заявката, Съветът ще приеме решение за създаването на PESCO с квалифицирано мнозинство. Амбицията е това да стане преди края на годината. Лидерите заявяват в своите заключения от 19 октомври, че се надяват, че това ще отключи и първите проекти. Есенният Европейски съвет подкани страните-членки да разработят механизми за гъвкаво и стабилно финансиране на Европейския отбранителен фонд, което ще осигури отварянето на съвместни обществени поръчки в сферата на отбраната. Лидерите подчертаха още необходимостта PESCO, Европейския отбранителен фонд и прегледа на отбранителните способности да бъдат взаимноподдържащи се, защото това ще задълбочи отбранителното сътрудничество между страните-членки.

Лидерите ще се върнат на тази тема през декември, когато ще направят цялостен преглед на постигнатото в областта на общата външна сигурност и отбрана. Въпреки че темата не беше доминираща на срещата през октомври, ирландският министър-председател Лео Варадкар съобщи, че е имало много ентусиазъм за създаването на PESCO, от което би могло да се съди, че няма да има проблеми създаването му да се приеме с квалифицирано мнозинство – „за“ предложението да гласуват 55% от страните-членки, представляващи 65% от населението на ЕС. Самата Ирландия засега няма да участва, тъй като държи на своя военен неутралитет, но Лео Варадкар изглеждаше ентусиазиран. „Искаме да бъдем част от него, но не можем да направим нищо, което компрометира военната ни неутралност„.

Той добави, че ще изчака да види какво точно представлява PESCO и тогава ще реши дали Ирландия да се присъедини. Германската канцлерка Ангела Меркел съвсем бегло спомена темата като заяви, че е постигнат напредък в координацията на европейската отбранителна политика. Тя съобщи, че правителството й вече е уведомило парламента за участие в PESCO. Въпреки че това е основен приоритет за френския президент, той не спомена нито дума за постоянното сътрудничество. Темата не беше водеща и по време на дебата в Европейския парламент по резултатите от есенната среща на върха. Отношение по нея взе само румънският евродепутат Виктор Бощинару (Социалисти и демократи), според когото е време страните-членки да направят последната крачка и да уведомят за готовността си да участват.

Наясно сме, че някои страни-членки са по-подготвени и по-способни да се присъединят към PESCO от самото начало, но не бива да пречим на останалите да се присъединят, когато са готови, на базата на предварително определени критерии„, каза Виктор Бощинару. По данни [на английски език] на аналитичния център Bruegel отбранителната индустрия в ЕС не е сред най-големите производствени сектори в Съюза. Оборотът й за 2015-та година е бил 100 милиарда евро. Директно заетите в сектора са 500 000 души, а индиректно са генерирани милион и 200 хиляди работни места през 2014-та година. Освен че е малък делът на индустрията, производството е разпръснато неравно – няколко големи играча и около 1350 малки и средни предприятия, разпределени в няколко държави – Австрия, Чехия, Франция, Германия, Италия, Полша, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Големите компании са 31 с годишен оборот между 0.5 и 23 милиарда евро. Великобритания, Франция и Италия доминират европейския пазар по отношение на броя на активните компании и продажбата на оръжие. Най-голямата компания в сектора е BAE Systems от Великобритания, която е с продажби на стойност 23 милиарда и има 82 500 работници. Във Франция има две големи компании – Thales със 7 милиарда евро продажби и 62 000 работници и Safran с 4.5 милиарда евро продажби и 70 000 работници. В Италия най-голямата е Finmeccanica с 8 милиарда евро продажби и 47 000 работници. Не всички са производители на оръжие, припомня Bruegel.

Аналитичният център предупреждава, че евентуално увеличаване на военните разходи в страните-членки може и да не доведе до изравняване между тях. Това, че общата европейска отбрана може да облагодетелства само отделни държави, които са големи играчи в тази промишленост, беше едно от най-големите притеснения и резерви особено на по-малките страни-членки с недостатъчно добре развита отбранителна промишленост, информира euinside.eu. Такива опасения изразибългарският премиер Бойко Борисов още през юни, но повтори притесненията си и на срещата през октомври, въпреки че заяви, че България ще участва в PESCO.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *