ДСК зарадва първолаците, Булбанк дава ?5000 заем

Един от най-големите в бизнеса с банкови карти е Банка ДСК. Трезорът има собствена авторизационна система и нейните карти не влизат в системата на БОРИКА. Което, разбира се, не значи, че не могат да се ползват от банкоматите с логото на националната система или от други банкомати. Всички карти на ДСК имат бонус застраховка „Злополука“. Банката има разработени свои продукти на базата на международните оператори – Master Space и Visa Space. При тях безплатно е откриването на сметка, издаване, обслужване и преиздаване, с възможности за овърдрафт. Друг собствен продукт са детските и младежките карти за клиенти от 7 до 24 г. – Старт, Тийн и Макс. Те са с ограничени възможности и предварително зададени дневни и седмични лимити, без такса за теглене от банкомати за Старт (от 7 до 10 г.), а за останалите – с 10 стотинки такса. Картите Макс са за студенти и по тях те могат да получават стипендиите или родителски издръжки. Имат възможности за плащане на такси и за овърдрафт при преференциални условия. От кредитните карти на ДСК заслужава да се отбележи стоковата „Шопинг“ за пазаруване в определени магазини и вериги. Тя се издава без такса за проучване и обследване на доход, без такса за издаване и за пазаруване. Годишната такса е 25 лв. Лимитът е 1500 лв. Ако желаете по-висока граница, при кандидатстване трябва да носите документи за доход или за платени данъци. За пазаруване и плащане по интернет банката предлага Виртуъл Виза. Друг вид са Виза и Мастер Галакси, при тях погасяването става 15 дни след падежната дата. Може да се плати и само по 2% месечно от задължението. Годишната такса е 40 лв., кредитът е без краен срок на погасяване. Всички плащания и кредити по картите са в лева, евро и долари. Гратисният период е до 45 дни, за всички карти може да се издават допълнителни, на името на други лица. Продуктите имат застраховки „Помощ при пътуване в чужбина“. При 5 плащания в месеца за над 500 лв. общо се дават преференциални лихви. Банката издава и Mastercard и Visa Gold, с които може да се тегли и плаща и по интернет, а срокът за издължаване е 15 дни след падежната дата. Ако плащате 1,5% от задължението месечно, не се санкционира, иначе се блокира картата. Годишната такса е 90 лв.

Най-популярни от издаваните от Булбанк карти са Visa Clasic и Mastercard Standard. Сумите по тях може да се ползват като потребителски кредит без поръчител, максимум до 10 хил. лв. или 5 хил. евро (долара) за клиенти над 1 година. Иначе парите са наполовина. И при тях може да не се плаща изцяло дългът, а само минимална месечна погасителна вноска. По тях се предлага и международна пътническа застраховка. Размерът на заема е 15% от нетния годишен доход на домакинство или 15% от постъпленията по сметките. Карта се издава обаче само на клиенти с минимум 500 лв. чист месечен доход. Ако не погасят задължението си 15 дни след падежната дата, картата се блокира и се начислява наказателна лихва. Издаването на дебитни карти на Булбанк струва 2 евро, кредитните са без такса за издаване. Годишното им обслужване е 30 евро, на златните – 80 евро, за платинените – 210 евро. При теглене от банкомати таксата се движи от 2 до 4,5 евро в зависимост от картата, плюс 1% от изтеглената сума.

Пощенска банка дава приоритет на Visa Electron и Clasic. При тях гратисният период е до 50 дни при покупки и може да се плаща на равни месечни вноски – минимум 5% от дължимата сума и не по-малко от 20 лв. За особено удобните международни кредитни карти с логото на American Express гратисният период е до 55 дни, покупката е застрахована срещу кражба и повреда до 3 мес. от датата на придобиването и до 20 хил. лв. от стойността. Без такса на издаване и обслужване. Годишната лихва е 16,9%, 120 лв. е годишната такса за обслужване за златната карта. ОББ също се е съсредоточила върху Mastercard и Visa Electron, които се погасяват 14 дни след датата на изготвяне на извлечението. Частичното месечно плащане е не по-малко от 5% от сумата плюс всички лихви, такси и комисиони, но не по-малко от 10 лв. При теглене в брой се дава половината от кредитния лимит, който е до 10 хил. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *