Карта с чип ни пази от измама

5 млрд. изтеглени от банкоматите

Тя побира данни и от медицински и пенсионни формуляри

Всеки втори българин притежава банкова карта, издадена от картовия оператор БОРИКА, сочат данни от сайта на организацията, засечени към 1 януари 2006 г. Ръстът е много висок в сравнение със същия период на 2005 г. Общият брой карти, които оперират през БОРИКА, са 3,817 милиона – с 336 560 повече от началото на 2005 г. Устройствата за плащане на стоки и услуги (т. нар. ПОС устройства) почти са се удвоили – от 6837 на 13 900. Банкоматите са нараснали с 526, което е около 35 процента. Внушителна е и сумата, която за една година е преминала през картовата система – 6,294 млрд. лева – с около 150 млн. повече от 1 януари 2005 г. Изтеглените в брой пари от банкоматите надвишават 5 млрд. лева.

Първите умни банкови карти се появиха и у нас. Банка „Алианц“ пусна „електронни“ портмонета с чип вместо с магнитна лента, което е сред последните придобивки в света на информационните технологии. На вид смарт картата не се различава от обикновената. Но за разлика от нея има вграден чип с възможности за извършване на изчисления и съхраняване на данни. В чипа може да се сложи информация за плащане на медицински и пенсионни осигуровки, на лични данни. Тази информация може да се допълва, обработва и въз основа на нея картата да взема решение. Ако поставите картата в терминално устройство, то изпраща към чипа своя цифров подпис. Ако той съответства на параметрите, заложени в паметта на чипа, съхранените в картата файлове се отварят и данните са видими за терминала. Аналогично тя изпраща своя сертификат към терминала и неговият микропроцесор го валидира. Тази взаимна проверка се извършва в офлайн режим, т. е. без да е необходимо устройството да се свързва с централната система, и отнема само части от секундата. Именно тази система осигурява максимална защита на данните и минимизира възможностите за източване на картовите сметки. Новите карти имат и магнитна лента. Причината е, че четящите чипове устройства все още са много малко и има вероятност картите да са неизползваеми.

Още в края на миналия век трите големи картови организации – Europay International, MasterCard и VISA International, се обединиха и създадоха структурата ЕMV, която започна подмяна на картите. От 1 януари 2005 г. трите компании обявиха, че няма да носят отговорност за измами при ползване на карти с магнитна ивица с тяхното лого. Което задължава всички банки, издатели на карти на Europay International, MasterCard и VISA International, да осъществят преход към смарт карти или рискуват да бъдат изолирани от EMV мрежата.

Валерия Стойкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *