Дубай откри второто си международно летище

Дубай откри второто си международно летище, което веднъж достигнало пълния си капацитет трябва да се превърне в най-голямото в света. Първото летище на Дубай, построено преди 50 години, отбеляза миналата година трафик от 42 милиона пасажери, което в действителност го прави първото летище на Близкия изток. Емирството не крие амбициите си да не спира до тук, въпреки сериозната икономическа криза, която спря строителния бум и остави тежки дългове.
Новото летище на Дубай – „Ал Мактум Интернешънъл“ засега има само една писта и на първо време е предназначено за въздушни товари от 250 хиляди тона годишно. През май следващата година то ще бъде отворено за пасажери с капацитет от 5 милиона пътници в година. При завършването си, летището ще разполага с 5 писти, което трябва да му позволи да приема 160 милиона пасажери и 12 милиона тона товари. Емирството разполага също с най-голямото морско пристанище в района.
Дубай беше засегнат през 2009 г. от безпрецедентна финасова криза, но смята колкото се може по-скоро да тръгне отново нагоре. Той се наложи като търговски и туристически център в района и неговата въздушна компания „Емирейтс“ е в пълен възход. Компанията, която използва най-голям брой самолета „Боинг 777“, преди три седмици закупи 32 нови самолета „Еърбъс А380“, увеличавайки флота си от европейски „супер джъмбо“ на 90 самолета. Тя не крие прекалените си амбициите и се готви да направи нова поръчка по време на въздухоплавателния салон във Фарбъръф- Великобритания през юли.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *