„Дъжд“ от домати и жива верига около парламента

Сутрешен протет обгради сградата на Народното събрание.

Преди началото на днешното заседание стана ясно, че не е събран нужният кворум, регистрирали са се 104 депутати, а са нужни 121 депутати, за да започне нормално заседанието. Председателят на Народното събрание обяви 30-минутна почивка.

В парламента не присъстват депутатите от „Атака“ и ГЕРБ. Припомняме, от ГЕРБ обявиха преди седмица, че ще участват само на заседанията на парламента, на които ще бъде разискван Изборният кодекс.

След края на почивката и повторния опит за кворум, стана ясно, че необходимият брой депутати не присъстват в пленарна зала и днешното заседание бе провалено.

Близо 300 души се озоваха на призива „Да пием кафе пред парламента!“. Припомняме, че това е инициатива, която бе организирана вчера във „Фейсбук“ за времето от 8.30 до 9.30 часа.

Протестиращите прииждаха към задния вход на сградата на парламента, носейки термоси и чаши за кафе. Някои от тях предварително се бяха сдобили с домати, които полетяха към западната фасада на Народното събрание.

Повечето от депутатите, които все пак отидоха в пленарна зала,предпочетоха да дойдат на работа пеша или да спрат с автомобилите си пред официалния вход на парламента.

Днес се очакваше да бъде направена структурна и персонална промяна на кабинета „Орешарски“, като към екипа на министър-председателя, трябва да се присъедини и посочената за вицепремиер Даниела Бобева.

По-рано протестиращите се събраха пред задната страна на парламента, са сложили на земята пластмасова маса по подобие на тази, зад която се кри лидерът на „Атака“ Волен Сидеров по време на протестите пред централата на партията миналата седмица. На масата протестиращите са опънали лозунг „Комисия по етика“.

В момента протестът се изнася към предната част на парламента, като постепенно протестиращите заключват хватката си около законодателния орган на България, опитвайки се сериозно да образуват жива верига.

Спряно е движението по булевард „Цар Освободител“ от протестиращите. Няма движение нито от едната, нито от другата страна. Движението е затворено от кръстовището с улица „Оборище“.

Мая Манолова се опита да говори с протестиращите, докато беше обградена от тях, полицията и журналисти. Тя направи няколко опита да се приближи, но летящите домати, яйца, включително и един кроасан, принудиха полицията да изтеглят социалистката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *