Държавата връща данъците на младите с ипотека

Един от членовете на всяко младо семейство с ипотечен кредит може да намали сумата на облагаемите си доходи с направените лихвени плащания по заема през 2014 г.

Важна подробност е, че облекчението се ползва за направените през миналата годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит, съобщават от НАП. Отстъпката важи само ако и двамата членове на семейството са на възраст под 35 години.

Задължително условие за ползване на данъчното облекчение е лицето да представи писмена декларация от съпруга или съответно съпругата, че няма да ползва данъчното облекчение за същата година. Ако обаче данъчната декларация се подава с ПИК по интернет, подпис на другия съпруг не се изисква.

Всички обстоятелства за ползване на облекчението се декларират в Приложение номер 10 от годишната данъчна декларация за облагане на доходите на гражданите от 2014 г.

Облекчението може да се ползва от местни граждани, както и от чужденци, установени за данъчни цели в страна членка на ЕС или в друга държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Данъчното облекчение се ползва само с подаване на годишна данъчна декларация, към която се прилага документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата на ипотечния кредит за закупуване на жилище.

Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за облагане на доходите изтича на 30 април, като в същия срок трябва да бъде платен и дължимият данък за довнасяне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *