Правителството планира няколко милиарда дълг в повече

Сметките около новия външен дълг от 8 млрд. евро, който България възнамерява да поеме до 2017 г., показват че финансовото министерство се презастрахова.

Според справката, с която бе аргументиран заемът, в края на 2017 г. държавният дълг на България ще се равнява на 31.3% от БВП. Тази оценка надхвърля с над 3 млрд. лв. нивото на дълга, залегнало в тригодишната бюджетна прогноза, пише „Сега“.

Ако дългът наистина нарасне с толкова, а дефицитите са в рамките на предвиденото, ще се получи излишък и правителството следва да обясни за какво ще го харчи.

Съгласно тригодишната бюджетна прогноза, която играе ролята и на мотиви към бюджета за 2015 г., държавният дълг през 2017 г. ще бъде 24 млрд. лв., или 27.4% от БВП.

В документа изрично се изтъква, че в края на тригодишния период дългът ще намалее, след като стигне ниво от 30.2% от БВП през 2016 г. Новите сметки на финансовото министерство обаче са по-песимистични. Според тях дългът през 2017 г. ще стигне 27.35 млрд. лв., или 31.3% от БВП.

Изплащането на дефицитите и падежите по стар дълг в този период ще струват на държавата общо 9.315 млрд. евро и затова държавата планира да вземе 8 млрд. евро заеми от международните пазари.

Разликата от 3.3 млрд. лв. в размера на дълга през 2017 г. спрямо досегашните прогнози е сериозна. От финансовото министерство твърдят, че тя се дължи на методологически причини.

Според обяснението дългът от новата справка е по-висок от записаното в бюджетната прогноза, защото в нея не са били включени планираните дефицити за 2016 г. и 2017 г. (в размер на 2.17 млрд. лв. и 1.8 млрд. лв.). За 2016 г. в средносрочната бюджетна прогноза обаче е записано, че дългът ще стигне 30.2% от БВП, или 25.494 млрд. лв.

Ако тук не е включен заложеният дефицит от 2.2 млрд. лв., както твърди министерството на финансите, с прибавянето му дългът ще стигне 27.694 млрд. лв. В същото време в новата справка се твърди, че целият държавен дълг за 2016 г., с включено дългово финансиране на дефицита, ще възлезе на 30.8% от БВП, или 25.968 млрд. лв. По тази схема не излизат сметките и за 2017 г.

„Наистина има подобно разминаване. Вероятно сметките, с които се аргументира планираният нов външен дълг, са правени при по-песимистичен сценарий от този, залегнал в бюджетната прогноза“, коментира икономистът от „Отворено общество“ Георги Ангелов. Той подчерта, че планираният 8 млрд. евро дълг всъщност не е взет дълг, а програма за намерения. Размерът на дълга ще се определя всяка година с бюджета, тоест това ниво може да не бъде достигнато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *