Държавата закъснява здраво с бюджет 2015

Подготовката на бюджет 2015 вече тревожно закъснява. Положението се усложнява от продължаващата политическа неизвестност, неясния изход от преговорите за съставяне на редовно правителство и проблемите с тазгодишния бюджет, който вече е на червено с близо 1.3 млрд. лева.

Служебният кабинет не бърза, особено след като се чуха гласове, че не е редно временни министри да коват бюджетни закони и политики. Финансовото министерство още не е представило проектите за промени в данъчните закони, които следваше да са факт до 25 септември. Самият проект за бюджет 2015 трябваше да е готов до 6 октомври и вече да се съгласува по министерствата. Експерти прогнозират, че готов за съгласуване проект ще има едва през ноември.

Засега е ясно само, че всички получатели на пари от хазната и догодина ще трябва да оставят в разходите си 10% резерв. Финансовото министерство е пуснало указания до „разпоредителите с бюджетни средства, според които те трябва да готвят плановете си „консервативно“ – да ограничат разходите си до 90% от утвърдените им със средносрочната бюджетна прогноза тавани за 2015 г. Това на практика означава, че и за догодина на ниво разходи се залага буфер от 10%, каквото ограничение бе наложено и тази година. Ако изхождаме от бюджет 2014, буферът, т.е. задържаните харчове, ще е около 500 млн. лева.

Според експерти ограничаването на разходите отчита както предстоящото сформиране на редовен кабинет и целесъобразността новите политики да се предложат от него, така и очертаващия се бюджетен свръхдефицит за 2014 г. Ако парламентът приеме предложената актуализация, преразходът ще превиши допустимите до 3% от БВП и ЕК ще започне процедура по свръхдефицит срещу България, а страната ни ще трябва да представи мерки за бързо вместване в евронормите. Служебният министър на финансите Румен Порожанов вече спомена, че заради „продънването“ на тазгодишния бюджет България ще трябва да преразгледа заложените в средносрочната прогноза нива на дефицита за 2015, 2016 и 2017 г. В момента те изглеждат недостижими – за отиващата си година е предвиден дефицит от 1.8% от БВП, а за догодина – 1.5% от БВП, при положение че след актуализацията на бюджет 2014 дефицитът по консолидираната фискална програма ще стигне 4% от БВП.

ОТ БРЮКСЕЛ

Всяка година Европейската комисия преглежда проектобюджетите на страните от ЕС и може да ги връща на поправителен. Проектите трябва да се изпратят в Брюксел до 15 октомври. Изискването обаче е само за членките на еврозоната и в този смисъл България няма задължение да представя своите годишни разчети за приходите и разходите.

ЕК обаче следи всички държави как се справят със структурните си дефицити. България вече бе разкритикувана, че се отклонява от средносрочната цел за структурния дефицит още преди да е ясно, че ще се стигне до актуализация на бюджета. В тази посока МФ предоставя данни само в пролетната и есенната макроикономическа прогноза, която на свой ред също закъснява и не е ясно къде стоим по този показател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *