Държавата изплати над 16,5 млрд. лева по програмите с европейско финансиране

Държавата е изплатила повече от 16,5 млрд. лева по програмите с европейско финансиране за периода 2007 – 2013 г. От началото на програмния период по оперативните програми, съфинансирани чрез Структурните и Кохезионния фонд, на българските бенефициенти са отпуснати средства в размер на над 11,8 млрд. лева (76,7% от общия обем), а по програмите на земеделските и рибарските фондове – над 4,7 млрд. лева (74,3%), съобщи днес пресслужбата на Министерския съвет. Оттам уточняват, че плащания на вече договорените средства ще се правят до края на следващата година. Намалена е чувствително прогнозната стойност на финансовия ресурс, застрашен от автоматично освобождаване.

За последните два месеца на тази година са били изплатени, верифицирани и сертифицирани достатъчно средства, които да компенсират забавянето по програмите „Регионално развитие“ и „Околна среда“, до което се стигна заради временно спрените плащания през тази година. До края на годината ще се приемат искания към Европейската комисия за плащания, макар че след 19 декември преводи по оперативните програми не се извършват. Държавните органи все още обработват документи. Към ЕК ще бъдат изпратени искания за плащания по три програми – „Регионално развитие“, „Околна среда“ и „Транспорт“.

От Министерския съвет отчитат, че драстично са намалени прогнозираните загуби по програмите с европейско финансиране. Предварителната прогноза за автоматично освобождаване на средства по повече от половината от европрограмите, която бе между 220 и 400 млн. евро, е намалена до 22 млн. евро по оперативната програма „Околна среда“ и около 64 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони и програбата по рибарство.

Според това какъв ще бъде размерът на окончателните суми, които ще бъдат изпратени като искания за средства към ЕК, зависи размерът на средствата, които ще бъдат освободени. Друг фактор е използването на възможностите за запазване на определени суми, предвидени по регламент. Какъв е точният им размер ще стане ясно в началото на второто тримесечие на 2015 г., когато се очаква ЕК да съобщи сумите, с които трябва да бъдат намалени оперативните програми.
Към 19 декември т. г. по седемте оперативни програми страната ни е договорила над 18,1 млрд. лева или над 113% от общата финансова рамка за изминаващия програмен период. През следващата година се очаква да бъде усвоен сериозен ресурс, а същевременно ще бъдат отворени и първите програми през новия програмен период. Сумите, които трябва да бъдат разплатени, верифицирани от управляващите органи в България и изпратени за възстановяване от ЕК, с натрупване трябва да бъдат равни или да са над бюджетната рамка на програмите. Така, на практика, догодина по различните програми трябва да бъдат сертифицирани между 20% (по ПРСР) и 50% (по ОП „Околна среда“) от бюджета. Близо 2,5 милиарда евро е общият размер на средствата по оперативните програми, които трябва да бъдат сертифицирани до края на следващата година, като се касае само до европейско финансиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *