Банките платиха 300 милиарда долара глоби от 2009 г. насам

«Станах президент, не за да помагам на тези мазни котараци – банкерите от Уолстрийт. Вие, момчета, получавате $10-20 млн. бонуси, а ние – 10 процента безработица“. С тези думи се обърна към банкерите през декември 2009 г. когато финансовата криза все още бушуваше в САЩ, американският президент Барак Обама. И макар че неговите думи станаха хит сред банкерите и обект на шеги, за миналите пет години представителите на банковия сектор не само забравиха за «$10-20 млн. бонуси», но и бяха принудени за увеличат щата на юристите си и да прибавят отчисления в резервите – държавните органи ги принудиха по съдебен път да плащат за тъмни грешки в миналото.

Според оценките на CCP Research Foundation, през 2009-2013 г.глобалните банки са платили $275млрд. за стари грехове – от нарушения в санкциите на САЩ по отношение на Иран и други страни от черния списък, до нарушения при продажбата на ипотечни инструменти и манипулиране на ставката LIBOR, припомня Financial Times.

През февруари 2012 г. Wells Fargo,JPMorgan Chase, Citigroup,Bank of America(BofA) иAlly Financial(бившето GMAC, финансово подразделениена General Motors) се съгласиха да платят $25млрд., за да отговорят на обвиненията в нарушения при отчуждаване на ипотекираните домове на нередовните платци. Част от парите отидоха за глоби, а част от тях – в помощ на кредитополучателите.

През ноември 2013г.JPMorgan Chase договорился сМинистерство на правосъдието на САЩ да заплати $13млрд. за удовлетворяване на претенциите по няколко дела, свързани с продажбите на проблемни ипотечни книжа. През тази година аналогични съглашения за $7млрд. и близо $17млрд. сключиха CitiиBofA. През юни т. г. BNP Paribasсе съгласи да заплати $9млрд. и се призна за виновна в нарушение санкциите на САЩ по отношение на Судан, Иран иКуба.

Скандалът за манипулиране на LIBOR идруги индекси костваше на банките повече от $6млрд. Глоби платиха UBS,Royal Bank of Scotland(RBS),Rabobank,Deutsche Bank,Societe Generale,Barclays, JPMorgan иCiti. Последното споразумение – с Lloyds Banking Groupнастойност $370млн., бе сключено през юли. През ноември бе обявено първото споразумение за манипулиране на валутните курсове. HSBC, UBS, Citi, RBS, JPMorgan иBofA трябваше да платят $4,3млрд, за да удовлетворят претенциите на британското Управление пофинансовите въпроси (FCA), Комисията за търговия със стокови фючърси на САЩ (CFTC) ишвейцарския регулатор Finma. Следващата стъпка бе спрямо Barclays. Разследването на нарушенията на валутния пазар се води от Министерството на правосъдието на САЩ и то също може да завърши с огромна глоба.

В швейцарските банки също има повод за вълнения. Властите на САЩ продължават да се борят с неплащането на данъци от страна на вложителите, които държат парите си в швейцарските банки. През 2009 г. това коства на UBS $780млн., а през май 2014-та – $2,6млрд. наCredit Suisse. Стотици швейцарски банки участват впрограмата на Министерството на правосъдието на САЩ, която им помага да намалят възможните санкции.

За да накара банките да бъдат по-сговорчиви, Комисията по ценни книжа и борси на САЩ (SEC) от 2011г.започна да плаща на информатори, които и дават данни за нарушенията на отделните компании. Ако с тяхна помощ компанията-нарушетил бъде глобена, например, с 1 милион долара, информаторите получават 30%от сумата. През август поверителна информация на SEC са предоставили 6500души, сред които инвеститори, пенсионери, инженери, пилоти, дори и един пастор. Преди дни стана ясно, че трима бивши сътрудници на BofA иипотечната фирма Mortgage Now получават $170млн. за информация относно нарушения в Countrywide, коята BofA купи през 2008г.В Countrywide по време на ипотечния бум действаше програмата Hustle («мошеничество»), покоята бяха отпуснати много кредити без проверка на обезпеченията. Данните, получени в SEC отинформатори, бяха в основата на $17-миллиардното споразумение с BofA. Нещо повече – главният прокурор на САЩ Ерик Холдер обеща да увеличи възнагражденията на информаторите.

Въпреки всичко, увеличените резерви на американските банки за плащания по съдебни спорове не им пречат да печелят. В третото тримесечие на 2014 г., по данни на FDIC, тяхната нетна печалба нарасна със 7,3% до 38.7 милиарда щатски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *