Икономическите реформи в Китай може да увеличат БВП до $14,4 трилиона

Икономическата реформа, инициирана от китайския президент Си Цзинпин през ноември 2013 г., се оказа повратна точка за втората по големина икономика в света. Ако мерките бъдат приложени изцяло, потенциалът за растеж на брутния вътрешен продукт на Китай през 2020 г. може да е стигнал 6%. Един от рисковете е, че падането под тази скорост на увеличение може да забави силно растежа, или по-лошо – да доведе но нова икономическа криза, сочи ново проучване, цитирано от Reuters.

Авторът на доклада Дан Росен от Asia Society Policy Institute, твърди, че моделът на досегашния растеж на Китай вече не работи. Факторите, които допринесоха за растежа на Китай в периода след 1978 г., отслабват, а съществуващите инвестиции показват намалена възвръщаемост и спад в общата производителност. „Демографските фактори задвижват Китай през 1980 г., 1990 г. и 2000 г., но работната сила в момента е в апогея си и оттук нататък се очаква да се свива“, пише анализаторът. Въпреки това, Дан Росен посочва, че Китай не е изчерпал своя потенциал за развитие. Той прогнозира десетилетия на стабилен растеж, ако президентът Си Цзинпин предприеме смели икономически реформи. Това обаче не е лесна задача.

„Смятаме, че планираната икономическа програма е добре замислена и работи. Ако бъде изцяло приложена, може да се очаква поддържане на растежа и увеличението му на 6% през 2020 г.“, заяви Дан Росен пред Global Markets Forum. „Поддържането на БВП на ниво от 6% или над това равнище, ще гарантира увеличение на показателя до $ 14,4 трилиона. На практика 10 трилиона долара ще бъдат поддържани, благодарение на двупосочните финансови потоци и китайския търговски дефицит, основан на по-големия внос. Това е отличен сценарий за региона и за глобалните перспективи.“
Дан Росен анализира икономиката на Китай в продължение на около две десетилетия, първо в ThePeterson Institute, след това и в Съвета за сигурност към Белия дом, а отскоро и в Rhodium Group – организация за изследвания и консултации, чийто съосновател е той.

„Най-важното е отговорността за изпълнението на икономическата реформа да бъде поета от китайския президент Си Цзинпин“, посочва анализаторът. По думите му, предишният подход на комисиите вече не работи. Росен смята, че китайските лидери трябва да предефинират и различните функции на правителството.

Анализаторът определя три основни движещи сили на растежа в миналото: капиталов растеж, растеж на работната сила и увеличение на производителността на труда. „Капиталовият растеж вече не може да гарантира повече от 4% годишен тласък сега и 3 на сто през 2020 г., при това в най-добрия случай. Не се очаква и увеличаване на работната сила след 5 г. Но с предприетите реформи, към растежа на БВП през 2020 г. могат да се прибвят още три процента, така потенциалното увеличение ще достигне прогнозираните нива“, смята анализаторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *