Държавата се престраши да съди царя за горите

Държавата да заведе съдебен иск срещу бившия премиер Симеон Сакскобургготски, за да си вземе 4521 дка гори, които му бяха върнати в повече с решение на поземлената комисия в Самоков.
Това препоръчва в доклад работната група към Агенцията по горите, която от месец проучва казуса. От доклада й до премиера става ясно, че част от спорните декари вече са изключени от горския фонд, което означава, че върху тях може да се строи. Затова работната група препоръчва в защитата на държавния интерес да се включи и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
На сайта на горската агенция вчера бе публикувана заповед на шефа й Георги Костов, с която той нарежда на правния отдел в агенцията да подготви иска. Изключването на масива е станало на 3 декември 2007 г. със заповед на бившия шеф на ведомството Стефан Юруков (БСП) по искане на собствениците на имота. Т.е. това е станало само месец преди софийската окръжна прокуратура да установи с експертиза, че Сакскобургготски е надвзел гори и преди Юруков и тогавашният земеделски министър Нихат Кабил да почнат да си прехвърлят топката кой да разреши казуса.
Според проучване на вестника са изключени 5 дка от ползваните неправомерно гори. „Върху тях Сакскобургготски позволи на „Бороспорт – Боровец“ да изгради водоем за заснежаване – технология за създаване на изкуствен сняг, казва шефът на „Бороспорт“ Недялка Сандалска. Дружеството е собственост на „МG корпорация“, която наследи „Мултигруп“, и е концесионер на ски съоръженията в Боровец.
От пресцентъра на Симеон Сакскобургготски заявиха, че адвокатът, който следи казуса – Ели Христова, е в чужбина и ще го коментира, когато се върне. „Царят винаги държи по този казус да се изказват експертите“, допълниха оттам.
Размотаването на държавните органи по проблема с царските гори започна на 16 януари 2008 г. Тогава Софийската окръжна прокуратура съобщи, че е открила грешка на поземлената комисия в Самоков. Службата е възстановила гори по две заявления на Симеон Сакскобургготски от 2002 г., без да разбере, че става дума за едни и същи гори.
Първото заявление е за 12 022 дка, които наследниците доказват с нотариален акт от 1930 г. Второто е за 4521.5 дка, установени с крепостни актове от 1900 г. Исканите 4521.5 дка всъщност са част от вече възстановения масив от 12 022 дка и така се оказва, че са реституирани два пъти.
Най-напред тогавашният земеделски министър Нихат Кабил дълго време отказваше да нареди на подчинената му поземлена комисия в Самоков да преразгледа решенията си за връщането на горите. След медиен и обществен натиск Кабил все пак издаде такава заповед. Чиновниците от Самоков обаче отказаха да направят това, защото по закон това можело да се направи до 2006 г. След това започна образуване на работни групи, които да анализират документите. Една от тях дори изкара, че бившият премиер всъщност бил ощетен с 3400 дка.
Макар че прокуратурата препоръча да се заведе иск срещу наследниците, горската агенция реши да обжалва решението на поземлената комисия по административен път. Още няколко месеца бяха загубени, тъй като агенцията направи „грешка“ и изпрати жалбата си до Административен съд-София, а не до Административен съд-София област. Съдът не прие жалбата и отново препоръча да бъде заведен граждански иск срещу наследниците на Борис.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *