В Истанбул продължават годишните срещи на МВФ

Според представители на Международния валутен фонд и на Световната банка, които са в Истанбул за участие в годишните срещи на фонда, мегополисът край Босфора разполага с икономически и географски потенциал да се превърне във финансов център на страната.Те са изразили подкрепа на проекта, разработен от турското правителство в тази насока, съобщи Анадолската агенция.
В рамките на този проект първо се предвижда централната банка на Турция от Анкара да се пренесе в Истанбул. За тази цел вече се изгражда специален комплекс.
Според специалистите обаче, за превръщането на Истанбул в представителен финансов и търговски център, е необходимо изпълнението на икономическите реформи и изграждане на модерна инфраструктура на икономиката и на финансовия сектор.
Предвижда се в следващите 10 години Истанбул да се превърне във финансов и търговски център на Турция, а след 30 години да заеме място сред световните финансови центрове като Лондон, Ню Йорк, Шанхай и Токио.
Междувременно българският вицепремиер и министър на финансите Симеон Дянков пристига в Истанбул за участие в годишните срещи на Международния валутен фонд и на Световната банка.Управителят на българската народна банка Иван Искров също ще участва в тях.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *