Държавата си взима златото

Концесионерите на мината край Челопеч ще внесат в хазната $600 хил., а ще получат $6 млрд.

Държавата си взима златните находища в Челопеч, Попинци и Крумовград. Министерството на околната среда и водите обсъжда два варианта с участието на държавата за разработване на трите мини, научи „Стандарт“. Това стана ясно само ден след като екоминистърът Джевдет Чакъров обяви, че ще защити държавните интереси на България при концесионирането на подземните богатства.

Единият вариант е разработването на находищата да се повери на изцяло държавна компания, съобщиха от екологичното министерство. В момента спорните терени, богати на злато, сребро и мед, са дадени на концесия на фирмите „Дънди прешъс“ и „Мартерн“. От концесията само на находището край софийското село Челопеч обаче страната ще получи 10 хиляди пъти по-малко от реалната стойност на добитите благородни метали. Канадската фирма „Дънди прешъс“ ще внесе в хазната около 600 хил. долара, а ще добие суровини за над 6 млрд. долара, съобщиха експерти.

Вторият вариант, който е най-вероятен, е държавата да участва в смесено дружество с частна компания. Така ще се гарантират интересите на България.

Няма да допусна чуждите компании в находищата в Попинци и Челопеч, ако държавата не участва в добива. Защото това е не само екологичен, но и икономически проблем, обясни Чакъров преди дни.

Източници твърдят, че не е изключено и предоговаряне на концесионните договори. Това обаче не е от компетенциите на екоминистъра. Правомощия за промяна на договора за Челопеч има министърът на икономиката и енергетиката. От ведомството на Овчаров обаче заявиха, че до подобен обрат е много трудно да се стигне. Причината е, че трябва да се развали законен приватизационен договор. Това, че условията в договора за Челопеч са изключително неизгодни за България, е видно. По-важно е, ако някой се готви да източва страната, да се разбере кой е, коментираха от МОСВ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *