Предлагат американско гориво за “Белене”

Предлагат американско гориво за “Белене”

Доставчикът на ядрено гориво за „Белене“ може да е американската компания „Уестингхаус“. Това е основното предимство на подобрената оферта на „Шкода алианс“, съобщи Иржи Демиш. Смяната на доставчика може да стане след 2010 г. Така ще се осигури енергийна независимост на България от Русия, твърди Демиш. Първоначално обаче реакторите ще бъдат заредени с гориво от руската ТВЕЛ, която е един от собствениците на „Атомстройекспорт“.

Консорциумът „Шкода алианс“ е подал подобрена оферта за изграждане на АЕЦ „Белене“ в понеделник. В нея срокът за строителството и цената на централата са значително намалени.

Това съобщи Иржи Демиш, търговски директор на „Шкода ядрено машиностроене“, част от „Шкода алианс“. Вчера той представи плановете на компанията заедно с основния си партньор – американската компания „Уестингхаус“. На форума присъстваха и посланиците на Чехия и САЩ Петр Докладал и Джон Байърли. От чешкия консорциум настояват офертата им да бъде отворена заедно с подобреното предложение на втория кандидат за строителството на новата ядрена мощност – руската „Атомстройекспорт“.

Елена Маркова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *