Държавата си връща Панаира?

Работна група към Министерство на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) се заема със „завземането“ на Международен панаир Пловдив от бизнесмена Георги Гергов, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.
На въпрос за собствеността на държавата в Международния панаир-Пловдив министър Трайков заяви, че това е един от въпросите, по които в момента се работи. Трябва да се изясни точно какво и защо е ставало, това е една от най-странните сделки в последните години, коментира министърът. По думите му в момента държавата няма мажоритарно участие и от дружеството дори отказват да предоставят информацията, която им се изисква, предаде БТА.
Близкият до БСП туристически бос Гергов е мажоритарен собственик в дружеството чрез свързани фирми с дял от почти 51%, въпреки че панаирът е в забранителния списък за приватизация и парламентът не е давал санкция за промяна на това положение, съобщава Медиапул.
„Това е една от „работните ни площадки“ в министерството. Изключително важно е да се изясни точно какво и защо е ставало“, каза Трайков и допълни: „Това е една от най-странните сделки през последните години. В момента държавата няма мажоритарно участие и дружеството дори отказва да дава информация, която им се изисква от министерството.“ Работната група в МИЕТ се оглавява от зам.-министър Евгени Ангелов, а повече информация по случая Трайков обеща да даде следващия вторник на редовната си пресконференция. „Странната“ сделка се извърши през годините по класическата схема – влизане в дружеството чрез смесена общинско-частна фирма в рамките на миноритарния общински дял от 49%, увеличение на капитала на смесената фирма до почти пълно изтласкване на общината и накрая изкупуване на дела на физическите лица, възмездени за реституционни претенции. Наскоро стана ясно, че Гергов готвинова промяна в акционерната структура на „Международен панаир Пловдив“ и в дружеството може да влезе нов акционер. Това ще стане, ако бизнесменът осъществи плановете си да продаде черноморския курортен комплекс „Слънчев ден“. Чрез апорт на имоти и свързани фирми това дружество е включено в капитала на панаира. Ако сделката се осъществи, Гергов ще намали дела си в панаира и ще пусне в негонов акционер. По непотвърдена информация зад предполагаемия купувач на „Слънчев ден“ стои шефът на „Лукойл България“ и считан за един от най-богатите българи Валентин Златев, коментира Медуапул.
Междувременно Георги Гергов коментира изказванията на министъра.
Ако държавата иска да увеличи дела си в Международен панаир Пловдив, да купи акции от реститутите, вместо да се занимава с проверки.
Това заяви председателят на Съвета на директорите на дружеството Георги Гергов по повод изявлението на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, че работна група проверява как се е променила собствеността, предаде БГНЕС. Всяка проверка е добре дошла за нас, очаквам и от тази резултатът да бъде в наша полза, както при много други през последната година, каза Георги Гергов. Той припомни, че публично-частното партньорство в панаира беше проверено от ДАНС, прокуратурата и МВР, но нарушения не са открити. Гергов отрече да е отказвана информация на министерството, както обяви Трайков. Всички писма, които получаваме, се завеждат и им се отговаря, добави Гергов.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *