Държавата фалира догодина, алармира асоциация

Елементарната аритметика показва, чепрез следващата годинадържавата щефалира,каза днесГеорги Чалъков – председател на новосформиралата се пред 10 дни Асоциация на пострадалите от кризата.
На пресконференция Чалъков представи статистика за състоянието наикономиката в момента.
Представените от него данни говорят за спад на износа със 75%, увеличение на безработицата до 20%, 40% ръстнафалитите на малки и средни предприятия, 40% спад начуждите инвестиции.
Ние се чудим как може правителството и партиите да не могат да си направят елементарната аритметика, че за 2010 година няма да има бюджет. Просто другата година държава няма да има – това е истината,смята Чалъков.
От асоциацията предлагат три стъпки, с които, според тях, ще се нормализира положението на държавата.
Първата от тях предвижда до края на месец юни в бизнеса спешно да се влеят 20 милиарда евро. След това да се създаде кризисен щаб, който да бъде съставен от представители на бизнеса и всички политически партии, които заедно да вземат решение по разпределение на парите. Като трета незабавно необходима мярка от асоциацията посочиха приемането на Закона за защита от кредитори на българските фирми, в чиито клаузи да пише, че банките и лизинговите агенции нямат право за една година да отнемат средства и жилища от фирмите и гражданите, при закъснение на погасителните вноски.
Според Чалъков земите и имотите се закупуват от сивия сектор и мафията и „един ден, ако излезем от кризата ще сме собственост на мафията“.
По-голямата част от нашите членове вече са със затворени фабрики, тъй катоне могат да си изпълняват задълженията. Ако има някаква полза от икономическата криза, то ще егражданското общество да се събуди най-накрая,добави той.
Ако банките не помагат на бизнеса, не съкратят лихвите, сами ще отрежат клона, на който стоят, защото работят с нашите пари. Парите в хората започват да изчезват и с тях ще изчезне и пазара, алармира Чалъков.
В асоциацията членуват хора от всички сфери на бизнеса и различни браншове- хотелиери, индустриалци, строители. Много от хората сега работят, но нямат поръчки за следващи периоди, посочи председателят. За десет дни, откакто е обявена асоциацията общо 2000 души от цялата страна са заявили желанието си за членство е нея.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *