Държавата ще обезцени дяловете на Слънчев бряг АД, смятат акционери

Споровете около инфраструктурата на Слънчев бряг АД продължават с пълна сила. Припомняме, че предложението за прехвърлянето на елементи от инфраструктурата на Слънчев бряг на община Несебър, беше дадено заради възникналото напрежение в курорта. Заради неплатени сметки беше спряно подаването на ток, бяха спрени и светофарите, каза министър Петър Димитров, от когото дойде това предложение. Дружеството Слънчев бряг би трябвало да събира тези пари и да плаща, но то не се справи с тази задача, тъй като има недоволство. Хората не искат да плащат два пъти. Само в курортите се получава този парадокс, че от една страна плащаш курортна такса на общината, плащаш си другите местни данъци и такси и трябва да плащаш и на собственика на инфраструктурата, уточни Димитров. При тази ситуация смятам, че за да изравним нещата с другите общини в България, е нормално инфраструктурата да бъде на общината. Няма седмица без Министерски съвет със свои решения да не прехвърля държавна собственост на една или друга община. Това са две форми на публична собственост и аз не мисля, че в това има нещо изключително и извънредно, допълни министърът.
Според Младен Мутафчийски, председател на Съвета на директорите на Слънчев бряг от квотата на малките инвеститори, най-доброто, законосъобразно решение е да се обяви търг с явно наддаване и по този начин да се реши въпросът и да се избегнат всякакви спекулации.
Има предложение на Съвета на директорите на курорта този търг да се проведе от Агенцията за приватизация, тъй като тя е отговорна за дружеството, което е в процедура на приватизация, обявена от Министерски съвет.
Според Мутафчийски сделката е корупционна. Петър Димитров коментира думите му така: Бях неприятно изненадан от г-н Мутафчийски, след като намери повод за корупция в сделка. Очевидно е, че кой с каквото е закърмен, с това живее.
Според Димитров нормалният вариант след като Комисията за финансов надзор забрани гласуването на тази точка на общото събрание на дружеството вминалата събота е Министерски съвет да вземе решение да прехвърли държавния дял, коийто има в Слънчев бряг, на община Несебър. Моите експерти готвят такова предложение и аз ще го внеса в Министерски съвет, ако стигне политическото време, поради избори, каза Димитров. /Утре Министерски съвет няма да има заседание, което по традиция се провежда в четвъртък, съобщиха от правителствената информационна служба – б. р./
Според Мутафчийски това не може да стане, при условие, че дружеството е публично и има над 1 500 частни акционери. Когато се прехвърли такава голяма част от активите на дружеството, се обезценяват акциите, каза той. Да не говорим, че едно такова прехвърляне лишава държавата както от средства за самата сделка, така и от корпоративен данък, лишава от ДДС. Който и да е той, дори да е Бог, да не говорим за министъра на икономиката, който се прочу с гафовете си, не може да иска такова нещо, не може да иска явно да бъде ощетена държавата, допълни Мутафчийски.
Той уточни, че има сключен договор между общината и Слънчев бряг, по силата на който алейното осветление, което е изградено от държавата, с цялата инвестиция, която е над 1.5 млн. лв., се предоставя на общината, а тя плаща наем и плаща самия ток. Нищо повече от това. Слънчев бряг не получава нищо, за да може да поддържа инфраструктурата. Тук се разделят нещата, тъй като алейно осветление има и едни лелеени 300 декара зелени площи, които министърът иска да прехвърли в навечерието на изборите. Затова нещата не са прозрачни. Това е нещото, което ме възмущава и което целият съвет на директорите, независимо, че наскоро бяха сменени трима от членовете му с хора, които лично са одобрени от Петър Димитров, отказаха да подпишат такава сделка, допълни Мутафчийски.
Според Мутафчийски ако министърът е сменил борда на директорите в разгара на сезона, тогава можеха да настъпят някакви проблеми и трусове. Министърът тръби, че за излизане от кризата и по-лекото й преодоляване един от основните буфери е туризмът. А какво точно той прави за туризма с тези безпринципни прехвърляния, което не е нищо друго освен една заменка, само че безвъзмездна заменка, попита риторично бизнесменът.
Министърът обяви, че от ведомството са предложили на общото събрание на Слънчев бряг да се гласува и смяна на борда на директорите на дружеството. Вие сами разбирате, че не може председателят на борда да излиза с охулващи атаки срещу принципала на 75% от собствеността и да се очаква този принципал да иска да работи с него. Това просто е абсурдно, аргументира се Петър Димитров. Той отказа да каже кой е искал да предложи за това място.
По думите на Мутафчийски другата спорна точка в дневния ред на събранието е била предложението за откриване на процедура по ликвидацията на Слънчев бряг, определяне на срока на ликвидацията и назначаване на ликвидатори на дружеството. Това предложение дойде от миноритарните акционери, за да блокират намеренията на основния собственик – държавата, да ги ощети, обясни шефът на борда. Това по-скоро е акт на отчаяние, тъй като ако Петър Димитров и съветниците му прехвърлят безвъзмезно последните части от активите на дружеството, а именно инфраструктурата, тогава акциите тотално се обезценяват, каза Мутафчийски и допълни – Те искаха ликвидация, за да може все пак нещо да се получи от тези акции, допълни той.
Ликвидацията на дружеството се определя от ръководството на Слънчев бряг и от финансовото състояние, обясни пък Петър Димитров. През последните години дружеството работи на загуба. Представете си, че вие в продължение на 20 г. сте продали целия Слънчев бряг, продали сте 112 хотела, десетки ресторанти, спортни съоръжения, цялата земя и това дружество е в тежко финансово състояние. Значи продажбите очевидно са били на символична и корупционна цена. Аз не бих могъл да поощрявам едно ръководство, което е допуснало това да се случи, допълни министърът.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *