Смесени настроения обхванаха азиатските инвеститори

Борсите в Азия приключиха първата за този месец сесия с разнопосочни движения, като по-голямата част от индексите в региона се понижиха. Изминалото тримесечие донесе рекорден ръст на регионалния индекс MSCI Asia Pacific в размер на 29%, въпреки смесените данни за състоянието на икономиките в Азия и тихоокеанския регион.
MSCI Asia Pacific започна новия месец със спад от 0,2% до 102,96 пункта, след като преди това смени на няколко пъти посоката на своето движение. Борсовият измерител се е повишил с 15% от началото на тази година, което е най-силният старт на годината от 1999 г., по данни на Bloomberg.
MSCI Asia Pacific се представя много по-добре от аналогичните регионални индекси в САЩ и Европа. Щатският S&P 500 напредва със скромните 1,8% от началото на годината, докато общоевропейският Dow Jones Stoxx 600 се е повишил с 3,8%.
Японският индекс Nikkei 225 отстъпи с 0,2% до 9939,93 пункта, а по-широкият Topix изгуби 0,2% до 928,3 пункта. Индексът на бизнес активността в производствения сектор разочарова инвеститорите, защото се повиши по-слабо от очакваното през второто тримесечие.
Индексът Tankan за големите производствени компании достига -48 пункта за периода април-юни спрямо -58 пункта за първите три месеца на годината. Пазарните анализатори очакваха по-силен ръст до -43 пункта. Докато стойността на индекса остава в песимистичната зона под 0 пункта, икономическата активността в производствения сектор на Япония ще продължи да се свива.
Аналогичният индекс за бизнес активността в сектора на услугите също се повиши по-слабо от очакваното. Той достигна -29 пункта за изтеклото тримесечие, което е ръст спрямо стойността от -31 пункта за предходните три месеца. Икономистите очакваха по-силно увеличение до -26 пункта.
Търговията приключи на отрицателна територия и в Австралия и Нова Зеландия, където основните борсови индекси S&P/ASX 200 и NZ 50 се понижиха съответно с 2,1% и 0,6%.
Борсата в Австралия отчете най-силния спад в целия регион, след като разрешителните за строеж се понижиха с 12,5% на месечна база през май. Данните се оказаха много по-лоши от очакванията за увеличение от 3,2% за месеца.
Активността в производствения сектор на страната се сви за 13-ти пореден месец през юни. Това стана ясно от данните за индексът на бизнес активността, който възлезе на 38,4 пункта спрямо 37,5 пункта за предишния месец. Стойност на показателя под 50 пункта сочи спад на икономическата активност.
Отделни данни на националното статистическо бюро показаха, че продажбите на дребно се увеличават с 1% на месечна база през май. Това е третото поредно месечно увеличение на приходите на веригите за търговия на дребно в страната.
На положителния полюс се наредиха борсите в Китай, Тайван, Южна Корея и Индия. Най-силен ръст отчете Shanghai Composite, който добави 1,7% и прескочи психологическото ниво от 3 хил. пункта. Най-силен ръст отчетоха акциите на индустриалните компании в състава на китайския индекс. Причина за това даде индексът на бизнес активността, който се повиши до 53,2 пункта през юни спрямо 53,1 пункта през май.
Борсата в Хонконг бе затворена поради честването на национален празник.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *