Държавата ще облекчава наемането на работници от трети страни

Облекчаване на процедурите, по които се наемат висококвалифицирани работници от трети страни със синя карта, обеща социалният министър Ивайло Калфин. Неговото ведомство и МВР ще обявят скоро промените. Те предвиждат фирмите, които искат да наемат специалисти от трети страни, да не правят пазарен тест, както е сега – така ще спестят време. За да получи сега разрешение за работник от страни извън ЕС, работодателят трябва да докаже, че на нашия пазар няма подходящ кандидат. Това отнема 15 дни, но вече няма да се прави, а всяка година министърът ще определя секторите, в които има недостиг на кадри. Такива са ИТ секторът, строителството, медицината.

По данни на Агенцията по заетостта за първите шест месеца синя карта е издадена на 60 чужденци. За сравнение: през 2011 г., когато за първи път се въведоха тези условия, сините карти са били само 7. Отделно на година агенцията дава и около 600 разрешения за работа на чужденци без висше образование. Работодатели от ИТ сектора се оплакват, че има недостиг на около 10 хил. кадри, а процедурата е много тромава – отнема между половин година и 9 месеца. След разрешението от АЗ се произнася финално съответната дирекция към МВР.

Социалният министър и екипът му представиха приоритетите си за новия политически сезон. По една от основните теми – промяна в системата на ТЕЛК и ограничаване на злоупотребите с инвалидните пенсии – няма никакъв напредък.

Безработицата по предварителни данни е паднала до 9.3 на сто, а в бюрата по труда са записани 309 781 души. Те са с около 3 хил. души по-малко спрямо юли. Половината от хората без препитание са хора над 55 г. За тях Калфин ще прави нова програма, но очаква предложения от бизнеса за мерките. Досега тези хора са наемани на места със 100% субсидиране в публичния сектор – общини, училища и др.

От януари насам са създадени над 170 хил. нови работни места, обяви министърът, но не каза колко са закритите. „Ясно е, че има и закриване на работни места, но сега новите са с около 44 хил. повече от миналата година. Намаляването на безработицата е не защото хората напускат страната, а защото започват работа тук“, смята Калфин.

Министерството подготвя и въвеждането на два вида електронни ваучери за социални услуги в общините и за помощ за дома. Откога обаче не е ясно. „Знаем какво трябва да се случи и кои закони да се променят, за да се случи. Ще отнеме известно време да са направи една добре работеща информационна система“, поясни Калфин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *