Държавната администрация ще подобрява обслужването с 30 млн. лв. по ОПАК

На общо 29,98 млн. лв. възлизат одобрените за финансиране проекти за подобряване на обслужването за гражданите и бизнеса (в това число чрез развитие на електронното управление) по открита процедура за централната, областните и общинските администрации.
Финансирането е по Оперативна програма Административен капацитет (ОПАК), а одобрените проекти за подобряване на обслужването са общо 48. Това става ясно от данни на Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР).
Сред одобрените проекти 35 са на общини, а три са на областни администрации. Бенефициенти по останалите 11 проекта, които ще бъдат финасирани, са: Националния център за информация и документация, Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве – Пловдив, Народното събрание, Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ към Министерството на транспорта, Държавната агенция за младежта и спорта, Комисията за защита на потребителите, Комисията за регулиране на съобщенията, Националната агенция за професионално образование и обучение, Патентното ведомство и Министерството на вътрешните работи.
Общите бюджети на три от проектите са на стойности по над 1 млн. лв. Това са проектът на областна администрация Плевен за по-добро обслужване чрез електронно управление, който е на стойност 1,82 млн. лв., проектът за е-услуги на община Варна за 2,11 млн. лв. и този на община Стара Загора за 2,37 млн. лв. за по-добро административно обслужване чрез Електронно правителство.
Одобрени за финансиране по друга процедура на ОПАК – тази за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси, са пет проектни предложения на обща стойност 4,18 млн. лв. Прокуратурата на Република България е с два одобрени проекта, а бенефициенти по останалите одобрени предложения са Инспектората към Военно Въздушни Сили (ВВС), Националния институт по правосъдие и Министерството на правосъдието.
От одобрените проекти по горната процедура с общ бюджет над 1 млн. лв. е само този на Министерството на правосъдието, чиято стойност е 1,21 млн. лв. Проектът засяга укрепването на капацитета на специализираната администрация на министъра на правосъдието за изпълнение на правомощията му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *