Лек оптимизъм на пазара на имоти в Европа

Умерено подобрение в климата в сектора на недвижими имоти в Европа отчита през май индекс на консултантската компания за имоти King Sturge. За миналия месец индексът се е повишил с 8,2% от април до 55,6 пункта.
След скептицизма, регистриран от показателя през април, по-специално по отношение на климата на наемния пазар, експертите на пазара на имоти са повишили очакванията си през май относно наемните нива и приходите от наеми, както и относно склонността на инвеститорите за покупки на пазара.
Индексът за климата на наемния пазар се е покачил с 9,2% до 54,8 пункта. Показателят за инвестиционния климат е отчел повишение за пети пореден месец като е достигнал 56,4 пункта в сравнение с 52,6 за април. Това сочат резултатите от проучване сред 1000 експерти от пазара на имоти, проведено от независимата консултантска компания BulwienGesa по поръчка на King Sturge.
„Все още е рано да се каже дали това представлява промяна в общия тренд, но ако не друго, е ясен тест за спада и сигнал за обрат в посока нагоре”, казва Саша Хеттрич, управляващ партньор в германския офис на компанията. „Съответно остава да видим през следващите месеци дали става дума за устойчиво развитие, или само за моментно покачване.“
От компанията определят новите данни за умерено подобрение в ситуацията на пазара на имоти като „предпазлив оптимизъм“.
Подобрението не е видно само в общата картина на пазара на имоти, но и на отделните сегменти, казват от компанията. Най-голям ръст на оптимизъм отбелязва пазарът на офис площи с покачване от 10,2% в индекса спрямо април. Климатът на търговските площи, със стойност на индекса от 33,3%, е регистрирал най-добрата си стойност от септември насам, но въпреки това остава значително под прага от 100 пункта, който представлява балансирано съотношение между песимизъм и оптимизъм относно перспективите в сегмента.
Климатът на пазара на жилищни имоти се е повишил до 110,2 пункта от 102,4 през април, като той остава не само най-стабилният сегмент от пазара на имоти, но също така ясно показва позитивна тенденция.
Ниската абсолютна стойност на всеки от тези индикатори обаче, отразява латентния рисков потенциал, който все още характеризира пазара, коментират от компанията. Въпреки това подновеният положителен тласък в стойностите, измерващи климата, показват, че сме преминали през най-мрачната фаза от кризата на пазара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *