Държавните дружества плащат 70% дивидент

Днес дружествата от системата на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), които не съставят консолидиран годишен финансов отчет, ще изплатят дивидент в полза на държавата в размер на 70% след попълването на фонд “Резервен”, съобщиха от ведомството.За първипътслед 2010 г. дивидентът е в размер на 70%, а не на 80% и се изплаща на 16 юни, а не на 31 май, изтъкват от МИЕ.

В края на 2009 г. с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет, изготвено по предложение на министър Симеон Дянков, се премина към изплащане на дивидент в размер на 80% и то по време на глобална финансово-икономическа криза – период в който останалите държави членки на ЕС подпомагаха финансово икономиките си с цел преодоляване на негативните ефекти, припомнят от министерството.

В този период България осъществяваше противоположна политика, чрез която се „източваше“ значителен финансов ресурс от реалната икономика (дружествата с държавно участие в капитала), което доведе до невъзможност за инвестиции и трудности при възстановяването на стопанската активност. Нещо повече, с Постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2011 г., освен дивидент в размер на 80%, държавата изземва изцяло и неразпределената печалба от минали години, поясняват от ведомството.

В общия случай зад неразпределената печалба, не са стояли свободни парични средства, тъй като същите са били инвестирани вактивиили с тях са погасени стари задължения. Така се стига до необходимост, компаниите с държавно участие в капитала да изплащат дивидент чрез използване на заемни средства. Това е и една от причините за рязкото влошаване на ликвидността в енергетиката и на значителното отлагане на инвестиционните програми на дружествата от сектора, смятат от МИЕ.

За първи път през тази година правителството въведе една от добрите международни практики за дружествата, които съставят консолидиран отчет, а именно да изплащат дивидент на база на консолидирания финансов резултат, така че да не се стига до намаляване на ликвидността на компаниите и да бъде запазена тяхната финансова стабилност, посочват от министерството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *