Държавата спешно събира дивидента от фирмите си

Заради слабото изпълнение на приходната част от бюджета държавата започна спешно да търси пари. С разпореждане на Министерския съвет от 11 юни се иска до днес, 16 юни, дружествата с над 50% държавно участие да преведат 70% от печалбата си. Освободени от задължението са само болниците. Държавните фирми, които имат дялове в други компании, също ще трябва да прокарат през общите им събрания решение за разпределяне на 70% дивидент за акционерите. Летище „София“ и Ръководство на въздушното движение (РВД) ще заделят още по-голям процент за хазната – съответно 90 и 100%,пише“Сега“.

В разпореждането няма мотиви защо се налага бързането и защо на фирмите са дадени едва 4 работни дни, за да го изпълнят. По закон плащането на дивидента трябва да стане до 15 юли, но през миналата година бе отложено до средата на ноември заради лошото финансово състояние на БЕХ. Най-вероятно причина за това е слабото изпълнение на приходната част на бюджета, което се движи със значително изоставане спрямо заложеното.

През миналата година до средата на октомври фирмите, без БЕХ, бяха налели в хазната 216.5 милиона лева, но дивидентът за държавата бе 80%. Вдигането на вноската от 50 на 80 на сто от бившия финансов министър Симеон Дянков бе остро критикувано заради обезкръвяването на фирмите и орязването на възможностите им за инвестиции. В последните месеци на миналата година управляващите обещаха плавно намаляване на отчисленията с по 10% във всяка от годините до 2016. Въпреки това и сегашните 70% изглеждат убийствени на фона на влошаващото се състояние на много от държавните фирми. Това важи особено за енергетиката, а данните за изпадналата във финансов колапс НЕК досега не са публикувани.

В края на миналата година, отново заради недостатъчните приходи в хазната, държавата спешно изтегли 88 милиона лева от резерва на най-печелившите компании. Те бяха задължени да платят парите в рамките на 2 дни – от 17 до 18 декември. Най-голяма бе вноската на РВД – 40 милиона лева. Летище „София“ даде 8.65 милиона, АДИС – 8 милиона, три горски предприятия наляха по 5 милиона лева, толкова бяха поискани и от „Терем“. Пристанищата във Варна и Бургас платиха по 3.5 милиона, а „Пристанищна инфраструктура“ – 4.35 милиона лева. Сега те ще могат да си приспаднат тези суми от дължимия дивидент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *