Китай налива 8.8 млрд. долара в Гърция

Китайският премиер Ли Къцян пристига в четвъртък в Гърция на първо посещение на китайски ръководител от началото на кризата, с което засвидетелства растящия интерес на Пекин към страна, смятана за търговския вход към Европа, предава AFP.

Последното посещение на високопоставен китайски представител бе на бившия премиер Вън Цзябао през 2010 г.

Началото на китайския пробив бе преди шест години с концесията за два терминала на пристанище Пирея, дадена на гиганта Коско. Днес Коско е кандидат за покупката на 67% от пристанищната компания, която е включена в списъка на гръцките компании, подлежащи на приватизация.

В програмата на визитата на Ли е подписването на споразумения за общо 8.8 милиарда долара във финансовата област, търговския флот и износа, съобщава гръцко-китайската търговска камара в Атина. По подобие на Пирея още дванадесетина пристанища и международни летища са обявени за продан от Атина в рамките на ангажиментите на страната пред международните кредитори.

Попаднала под ударите на банковата криза през 2008 г. и на дълговата две години по-късно, гръцката морска индустрия започна да показва признаци на съживяване едва през 2013 г. със значително покачване на поръчките.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *